Fietsonveilige situatie bij Spanjaardsbrug

Bijna elke kwartier vindt een bijna-aanrijding plaats op het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp bij de Spanjaardbrug. Fietsers hebben voorrang maar moeten vaak flink ‘in de remmen om een botsing met een ongeduldige auto te voorkomen. Pas in 2024 wordt de Spanjaardbrug afgesloten voor autoverkeer wanneer de toeleiding tot het Engelendaal, deel van de Leidse Ring, Noord klaar is.

door Hans Schuurman

De Spanjaardsbrug verbindt de Lage Rijndijk in Leiden met de Zijldijk in Leiderdorp. Over deze brug fietsen dagelijks ongeveer 10.000 fietsers naar hun werk, school of voor een bezoekje aan de binnenstad. Met de afsluiting voor autoverkeer willen de gemeenten Leiden en Leiderdorp plus de provincie Zuid-Holland de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers ter plaatse verbeteren. Middels afsluiting van de Spanjaardsbrug voor autoverkeer en herinrichting van de weg vanaf het kruispunt Lage Rijndijk-Sumatrastraat in Leiden tot het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp. Zonder auto’s ontstaat ruimte voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer plus meer plek voor groen.

Nu is de route via de Spanjaardsbrug voor auto’s en vrachtwagens aantrekkelijk sluiproute en brengen zij fietsers in de verdrukking. Uit onderzoek bleek dat 80 procent van het autoverkeer op de Spanjaardsbrug richting Leiden doorgaand verkeer is. En in de richting van Leiderdorp is dit 65 procent. Verkeer dus dat niet perse in de buurt hoeft te zijn. Dit verkeer heeft met de komst van de Leidse Ring Noord, de ringweg om de binnenstad van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp, een goed alternatief.

Fiets op nummer 2

Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte) stadsbestuurder van ‘fiets op nummer één’, laat de Leidse fietser dus nog twee jaar wachten op het afsluiten van de Spanjaardsbrug. Norh: “Doordat er straks geen sluipverkeer meer mogelijk is, wordt de route over de Sumatrastraat rustiger waardoor ook het bedrijventerrein De Waard beter bereikbaar wordt. De leefbaarheid van de omliggende wijken gat er volgens hem ook op vooruit. De buurt wordt betrokken bij maken schetsontwerp, wensen, zorgen en ideeën worden opgehaald”.

Het afsluiten van de Spanjaardsbrug voor autoverkeer vindt eerst plaats nadat het deelproject Engelendaal van de Leidse Ring Noord is uitgevoerd. Dit is naar verwachting eind 2024. Daarna wordt zo snel mogelijk gestart met de werkzaamheden voor het afsluiten van de Spanjaardsbrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *