Karel van Schie neemt afscheid als voorzitter Voedselbank

Na acht jaar voorzitterschap neemt Karel van Schie afscheid van de Voedselbank Leiden e.o… In zijn bestuursperiode werd onveranderde het winkelmodel geïntroduceerd en slaagde hij erin het imago van de voedselbank op te krikken. “Voedsel bankcliënten dienen volgens hem gezien te worden als welkome bezoekers. Van Schie weet trouwens alles van klantbenadering, zijn ouders hadden een zuivelwinkel in de Kaaierstraat waar hij met zijn 8 broertjes en zusjes van jongs af de handen uit de mouwen moest steken.

door Hans Schuurman

Karel van Schie was 8 jaar vrijwilliger bij de voedselbank en maakte 2 statutaire termijnen van 4 jaar als vol als eerste onder zijns gelijken. “Dit vrijwilligerswerk trok mij aan omdat het directe hulp biedt aan kwetsbare mensen met een bescheiden beurs”. “Bezoekers komen met lege tassen en vertrekken met volle, vaak met een glimlach op het gezicht”. “Ik heb eventjes één zorg minder”, stralen zij uit.

De voedselbank wordt gesponsord door de gemeente Leiden met een jaarlijkse subsidie van € 35.000 en Leiderdorp met 10.000 euro, diverse organisaties en particulieren zijn gul met financiële giften. Maar bovenal drijft de voedselbank op schenkingen van bedrijven die, hun soms anders verspilde, producten afleveren. De voedselbank heeft ongeveer 400 klanten die op basis van hun inkomen voor deze service in aanmerking komen. Onze klanten gaan bij hun wekelijks bezoek de deur uit met boodschappen ter waarde van € 35 á € 40. Aan deze 400 klanten zitten hun gezinnen vast, samen ca. 1.000 mensen Op basis van winkelprijzen gaat in de voedselbank Leiden e.o. 1,2 miljoen euro per jaar om.

Stabiel cliëntenbestand

Van Schie: “Het klantenaantal is in mijn bestuursperiode betrof 400 á 450 huishoudens.  “We verstrekken noodhulp, klanten behoren niet jarenlang van afhankelijk blijven van de voedselbank. Er is een natuurlijk verloop in het cliëntenbestand, klanten komen gelukkig ook uit hun grootste zorgen na verloop van tijd.

Bestuurslid Paula van Kesteren werkte al die jaren nauw samen met voorzitter Van Schie en weet dat hij, als het hemzelf betreft, je de woorden uit z’n mond moet trekken. “Een bescheiden man, hé”, zegt Van Kesteren. “Hij luistert goed, beschikt over een groot sociaal inlevingsvermogen en staat open voor nieuwe ideeën. “Karel heeft veel gedaan aan de imagoverbetering van de voedselbank, met eigentijdse middelen zoals facebook en de banners op de stadsbussen niet te vergeten”.

Omdat de supermarkten steeds meer verspilling tegengaan, met kortingsstickers gaan werken etc. kan er wel eens de klad komen in aanvoer van overtollige voorraden, vreest Van Schie. “Ik zie ten opzichte van 8 jaar geleden al een teugloop van aanbod door uitnutting van de verspillingsmarkt”. En hij vervolgt: “Daar staan gelukkig veel positieve ontwikkelingen tegenover zoals De Groentetuin Bontekoe, die groente en fruit wordt verbouwd voor klanten van de Voedselbank.

Bij het afscheid van Van Schie werd ook zijn opvolger bekend gemaakt. Ingewerkt en al is de huidige penningmeester Frank Mittertreiner ook al. Van Schie: “Zo is het wel genoeg over mij in de krant, hoor! Schrijf maar liever dat iedereen die denkt in aanmerking te komen voor een voedselpakket, zonder verwijzing iedere dinsdag en donderdag tussen 11.30 en 12.30 uur kan langskomen met twee lege tassen mee. Er zijn helaas nog te veel potentiële klanten, zoals wij dat zeggen “Onder de radar”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *