Gepensioneerd huisarts Water Schrader met doktersassistente Margot de Jonge, hielden vanaf april spreekuur voor de Oekraïense vluchtelingen op Schipholweg 68. Medio mei wees de gemeente echter de GGD in hun plaats aan, maar als zorgverwijzer. Wachttijden voor de patiënt en nóg meer werk voor de toch al overbelaste huisartsen, tot gevolg vreest Schrader. Waarom legt de gemeente de medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen in handen van de GGD?
door Hans Schuurman
Woordvoerder van de gemeente: “Op de noodopvanglocaties worden nu naar tevredenheid van patiënten en zorgverleners meerdere spreekuren per week verzorgd door de GGD, Vluchtelingenwerk en het sociaal wijkteam. Bij ernstige klachten verwijzen zij via het bestaande zorgnetwerk snel en efficiënt door naar plaatselijke huisartsen, apotheken, specialisten en andere zorgverleners. Zo wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het bestaande netwerk van medische en sociaal-maatschappelijke zorgverlening in Leiden”.
Op noodopvanglocaties, zoals Schipholweg 68, is volgens de gemeente geen plaats voor een huisartsenpraktijk. Voor efficiëntie en zorgvuldigheid is het belangrijk om geautomatiseerde en beveiligde persoonlijke – en medische gegevens van patiënten te kunnen uitwisselen naar ICT-systemen van andere zorgverleners, zoals huisartsenpost, apotheken, GGD, enz.
De gemeente vervolgt: “We waren blij met het vrijwillige aanbod van de heer Schrader. Helaas waren er verder geen andere, vrijwillige, huisartsen beschikbaar om op de noodopvanglocaties medische zorg te verlenen. Voor een adequate en gegarandeerde zorgverlening is een vereiste dat er vaste spreekuren bestaan. Gecombineerd met de grootte van de doelgroep, circa 500 mensen die in noodopvang of particulier gehuisvest zijn, is het een te riskant voor de medische zorgverlening”. Volgens de gemeente was dat niet mogelijk met de eigen, particuliere technische applicaties van Schrader.
Desgevraagd weerspreekt Schrader dat zijn technische mogelijkheden adequate zorgverlening in de weg zouden staan. Schrader: “We waren pas een paar weken op weg onze huisartsenzorg voor de Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Afspraken waren gemaakt over aanwezigheid en beschikbaarheid. Bij de opvang van Syrische vluchtelingen indertijd hadden wij een team van 10 vrijwillige (oud) huisartsen. Schrader, hoewel teleurgesteld in de systeemwijziging van gemeente biedt onverkort zijn diensten aan, bij voorkeur in een systeem zonder wachttijden voor patiënten en minder werk voor zijn collega huisartsen in Leiden en omgeving.