Help de huisarts verzuipt

Leidse huisartsen voeren deze week actie voor meer tijd voor hun patiënten. De artsen van huisartsenpraktijk Roomburgh strijden voor deze langere consulttijden waarvoor meer huisartsen nodig zijn, ook beter betaalbare praktijkruimten is een van de eisen. 5.098 patiënten voor één dokterspraktijk met drie parttime artsen is te veel. Op vrijdag 1 juli wordt de actieweek afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Die middag zijn er Leidse huisartspraktijken gesloten behoudens voor spoedgevallen.

door Hans Schuurman

“De boodschap die wij naar Den Haag meenemen, is niet dat we tégen iets zijn, maar vóór betere zorg”, zegt Margo Weemaes. “De 10 minuten tijd die wij nu in de spreekkamer beschikbaar hebben voor iedere patiënt, moet 15 minuten worden”. Volgens Weemaes en haar collega’s Marcia Dorresteijn en Ted Kleijn is de huidige toebemeten spreekuurtijd echt onvoldoende voor de dienstverlening waarop hun patiënten recht hebben. Huisartsen voelen zich door de tijdsklem tekortschieten. Voor het opbouwen van een gesprek, contact bij ’t begin van het consult, voldoende tijd voor het te verrichten medisch onderzoek, om uitleg te geven en prangende vragen van de patiënt te beantwoorden, is meer tijd nodig

Wachttijden Huisartsen voeren ook actie voor een oplossing voor de lange wachttijden, die er op dit moment zijn, nadat patiënten verwezen zijn. Gedurende deze wachtperiode doet de patiënt vaak een beroep op de huisarts en dat levert extra werk op. De landelijke huisartsenorganisaties LHV en VPH willen een vervolg op deze actieweek. De hele week vanaf maandag 27 juni wordt de huisartsenzorg in de schijnwerpers gezet, zowel landelijk als regionaal. De belangrijke rol van de huisarts krijgt daarbij brede aandacht. Publiek wordt onder ogen gebracht wat op het spel staat als er niet meer tijd komt voor patiënten. Op 1 juli is minister Ernst Kuipers uitgenodigd voor de manifestatie op het Malieveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *