Wordt De Beuk van Groenesteeg nr. 1 ?

Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan schreef de ‘Bomenbank’ een prijsvraag uit voor de meest bijzondere boom van Nederland. Sander de Jeu, ambtenaar bij ‘Beheer’ van de gemeente Leiden, meldde ‘De Beuk van Groenesteeg’ aan. De boom met het grootste aantal (digitale) stemmen wint de hoofdprijs; een levenslang onderhoud contact. Onze beuk stond met  2.474 stemmen op 23 juni nog op de 3e plaats. Tot 30 juni mag nog gestemd worden. 

door Hans Schuurman

De beuk op begraafplaats Groenesteeg is 209 jaar oud, heeft een stamomtrek van 7,72 m op 1,30m hoogte is waarschijnlijk geplant bij de aanleg van de begraafplaats rond 1813. In die periode werd verbood wetgeving dat nog langer begraven mocht worden in een kerk.

Bomen doen heel veel voor ons mensen en sturen geen rekening, gewoon gratis. Bomen verkoelen de omgeving, zuiveren de lucht, produceren zuurstof, slaan CO2 op en laten mensen die ernaar kijken lekker tot rust komen. Naast deze nauwelijks naar waarde gewaardeerde dienstverlening, vormen bomen een biotoop voor flora en fauna. Bomen hebben veel gezien, ze zouden hele verhalen kunne vertellen, maar ze houden zich stil en waardig. De Lijnbaanboom in Rotterdam bij voorbeeld stond in het oorspronkelijk in de tuin van het Coolsingelziekenhuis en bleef als enige overeind tijdens het bombardement op Rotterdam in de meidagen van 1940.

Sander de Jeu? ‘Waarom is de Beuk van Groensteeg zo oud geworden, denk je? De Jeu: ”De beuk heeft een heerlijk rustig leventje, meer dan genoeg water om de hoek, genoeg licht en ruimte en geen stinkende auto die de lucht verpesten of vrachtauto’s die de aarde aanstampen”. En de Jeu vervolgt: “De kroon van de boom is nog vol, daarmee schermt zij het zonlicht af van de bast die anders zou verdrogen en verbranden”. En groeit onze beuk nog? “Nog maar een klein beetje, maar de dame is verder kerngezond”.

Concurrenten

En heeft onze beuk concurrenten? “Nou, de boom in Oud Poelgeest waar Jan Wolkers boom in geklommen zou hebben in ieder geval niet, die kreeg maar een paar stemmen”. Ik zou natuurlijk ook een verhaal op kunnen verzinnen dat de dat de kinderen familie Van Gogh, de moeder van Vincent lig op Groenesteeg begraven, een boomhut in de Beuk gebouwd zouden hebben, maar dat is ook niet waar”. Echter op dit moment zijn er twee geduchte concurrenten, de treurboom in Heino (3147) en de Lulboom in Oss (3434) gaan in stemmenaantal onze beuk nog voor”. ‘En staan er in de Hortus geen oudere bomen’? Die mogen niet meedoen, want de boom moet vrijelijk toegankelijk zijn voor publiek volgens de regels van de prijsvraag. Dus als veel Leidenaren nog vóór 30 juni stemmen op: bitly.ws/scpU kan onze beuk de hoofdprijs in de wacht slepen van levenslang onderhoud contract. De Jeu: “Uh, er zit nog wel een addertje onder het gras. De (eigenaar van) de boom moet noodlijdend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *