Vandalen laten volièrevogels  Plantsoen ontsnappen

‘Echt, een rot actie’, schrijft wethouder Ashley North aan de gemeenteraad. In de nacht van 24 juni op 25 juni hebben vandalen door het gaas van de volière in het Plantsoen open te knippen 10 vogels laten ontsnappen. In dit volgelverblijf leven exotische vogels zoals kwartels, grasparkieten en zangvogels en fazanten. Niet gewend aan zelf voedsel te zoeken kunnen de vogels in het wild niet overleven. De schade bedraagt ca. 500 euro. De gemeente heeft een idee wie de daders zijn.

door Hans Schuurman

Sinds 1867 staat er een volière in het Plantsoen, de huidige dateert van 1939. Het voelverblijf is zo ingericht dat deze de natuurlijke leefomgeving van de vogels zo goed mogelijk benadert. Dagelijks, soms 2 keer per dag, gaan de dierverzorgers bij het vogelverblijf langs om te controleren hoe het met de vogels gaat en om voedsel en drinkwater te geven. De vogels moeten elke dag vers eten hebben om gezond te blijven. Er zijn vorige week circa 10 vogels ontsnapt en hiervan zijn inmiddels 3 vogels weer terecht.

De dierverzorgers hebben het gaas van de kooien nu nog mar provisorisch gerepareerd. De toegangsdeur zit weer dicht en wordt binnenkort vervangen. Het gaaswerk wordt binnen 2 maanden vervangen, waarbij gelet wordt of beter vandalismebestendig staal gebruikt wordt. Ook hebben de vandalen het vogelverblijf beklad met de tekst “Vogelvrij”.

De actie is uitgevoerd door “De Zwarte Tulp”, een organisatie van ’lokale anarchisten’. De gemeente heeft aangifte gedaan. En omdat inmiddels ook bekend is welke organisatie verantwoordelijk is, gaat de politie actief onderzoek uitvoeren of de vernielingen zijn te koppelen aan namen van een of meer personen. Vervolgens worden mogelijkheden onderzocht of de schade te verhalen valt. En omdat de daders hebben aangegeven niet te zullen stoppen als de vogels worden vervangen, worden de komende weken vaker controles uitgevoerd door zowel politie als handhaving. Op de Facebookpagina van de Kinderboerderij is een oproep geplaatst om met personen die het niet eens zijn met dieren in gevangenschap in gesprek te gaan. De gedachte daarachter is dat wanneer uitgelegd wordt hoe de vogels worden verzorgd en vooral hoe ze in het verblijf terecht zijn gekomen, men hoopt dat extreme acties niet meer zullen plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *