Reuzenberenklauw tiert welig langs het spoor

Op het afgezette terrein van ProRail langs de Broekweg in de Merenwijk groeit de reuzenberenklauw overdadig. De luchtstroom van voorbijrijdende treinen verspreid haar zaden. Vrijwilligers bestreden de giftige plant langs de Broekweg die bij huidcontact lelijke brandblaren veroorzaakt. De gemeente zegt met succes de reuzenberenklauwen te bestrijden. Maar ProRail, beheerder van bron van het kwaad, maaide het voorjaar niet, hetgeen ze wel van plan waren.

door Hans Schuurman

De reuzenberenklauw langs de spoorlijn kan in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van 4 meter. Afhankelijk van de plek zullen de zaailingen na een of meerdere jaren de bloeifase bereiken. Het eerste jaar blijft de plant laag (50 cm), het jaar erop is hij meestal volgroeid, en bloeit van juni tot augustus met een variabel aantal samengestelde schermen vol witte bloemetjes. Na de bloei sterft de plant af. De reuzenberenklauw verdringt andere planten en is dus ook een gevaar voor de biodiversiteit.

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) staat sinds 2017 op de Europese lijst van invasieve exoten en mag niet meer worden verkocht of vervoerd; EU-lidstaten zijn verplicht de plant te bestrijden. Ook aanraking van beschadigde planten kan ernstige schade toebrengen aan de huid en de ogen van mensen en dieren. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap zal rode, heftig jeukende vlekken veroorzaken, gevolgd door zwelling en blaarvorming. Het letsel ziet eruit als een brandwond en het kan weken duren voordat het genezen is. Als er plantvocht in de ogen komt, kan dit zelfs tot blindheid leiden. En honden kunnen met het sap in de bek stikken. Eerder contact dit voorjaar met om tijdig te maaien bleek een loze belofte van ProRail. De gemeente zegt dat zij de overlast van de reuzenberenklauw in de openbare ruimte beheerst en die niet erger is dan in voorgaande jaren. ProRail reageerde niet op de beschuldiging dat zij de bron is van de overlast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *