Leiden viert Wereld Alzheimer Dag met lancering website

Wereld Alzheimer Dag in Trianon

Op de Wereld Alzheimer Dag, vorige week woensdag, met een volle zaal zorgmedewerkers in Trianon werd de website wegwijzerdementiezhz gelanceerd. Deze website beoogt gemakkelijk toegang te bieden tot informatie over dementie. Moet je je zorgen maken als je ouder wordend tamelijk vergeetachtig wordt en hoe verloopt deze aandoening voor betrokkene en welke signalen kan de omgeving opvangen?

door Hans Schuurman

Dat veel oudere mensen vergeetachtig worden, komt gewoon door slijtage, omdat hun geheugen trager werkt. En dat zij niet meer veel dingen tegelijk kunnen onthouden, zoals hun Multi-taskende kleinkinderen, dat is echt normaal. Maar anders wordt het echter als hen het gevoel bekruipt niet meer goed te kunnen nadenken, hun hoofd als een warboel voelt. Zij zich onbehagelijk of misschien zelfs onveilig voelen. Een sterke gedragsverandering, een vriendelijke oude vrouw die langzaam verandert in een kribbig oud mens, dat moet de alarmbellen doen rinkelen van de omgeving.

Symptomen
Ook als het uitvoeren van simpele dagelijkse taken minder vaardig gaat, zoals medicijnen op tijd innemen, rekeningen betalen met de computer, veters strikken, een sleutel wel herkennen maar niet meer weten waar die toe dient. Mensen met dementie leven gemiddeld acht jaar met de ziekte. De klachten nemen geleidelijk toe, soms zo ernstig dat ze sterk in hun dagelijks functioneren worden belemmerd.

Dementie komt vaak voor, één op de vijf mensen krijgt dementie en hoe ouder, hoe groter de kans. Minder dan 1 procent van de mensen tussen de 60 en 65 heeft dementie daarentegen meer dan 40 procent bij 90-plussers. Roken, ongezonde leefstijl en bepaalde ziektes en aandoeningen zijn risicofactoren voor dementie. In sommige families is dementie erfelijk, vooral bij dementie op jonge leeftijd. En een tip voor de naasten; corrigeer mensen lijdende aan dementie niet te vaak, daarmee confronteer je hen met hun ziekte.

Huisarts

De huisarts is de juiste instantie om er achter te komen, wat er aan de hand is. Omdat een bezoek aan de huisarts soms een (te) hoge drempel is voor iemand die in de ontkenningsfase is en misschien te horen krijgt dat hij dementie heeft, wordt ’t volgende aangeraden. Combineer een huisarts consult met een regulier bezoek voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Vraag wel om een dubbel consult voor extra tijd.

Op de website www.wegwijzerdementiezhz.nl  staat het telefoonnummer 071 – 3628220 van Transmuralis en haar e-mail info@transmuralis.nl Men kan er ook voor kiezen een contactformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *