3 October feest voor jong en oud

Het 3 October feest van Leidens’ ontzet was, na twee onvolkomen coronajaren, weer bijna als vanouds. Verspreiding van activiteiten in plaats en tijd maakten ‘t veilig en gezellig. De organisatoren troffen met enige terughoudendheid beveiligingsmaatregelen en wisten verstikkende drukte op de geijkte plekken te voorkomen. Dit jaar bezorgden de hoge (loon) kosten van technisch – en beveiligingspersoneel de organisatie de meeste hoofdbrekens.

door Hans Schuurman

Geen pontons op de Nieuwe Rijn die schommelen. Minder hekken die soms voor opstoppingen zorgen en angst inboezemen. Evenmin livemuziek op de Nieuwe Rijn en omgeving, wel Dj’s met geluidsniveau beperkende instructies. In Matillo is plaats voor 5.000 jongeren en wordt een spetterend feest gevierd. Meer hotspots buiten het centrum en 3 October had dit jaar ook spreiding over drie feestdagen.

De varende Geuzen intocht op 15 september was het echte begin van de viering van de bevrijding van de Spanjaarden in 1574.

Op 1 oktober voor het tot Koepoort omgetoverde Centraal Station werden alle binnenkomende reizigers hartelijk verwelkomt door burgemeester Van de Werf, die de sleutel van de stad in ontvangst neemt. De niet Leidse reiziger staren verbluft naar het ontvangstcomité. “Bent u uitgehongerd zijn na zo’n lange bezetting, hier is een porti hutspot.  Een enkele buitenlandse toerist begrijpt er helemaal niets van: “What is 3 October?“

Op de stationsstraat begint de kermis die van wege de spreiding ruimer verstrooid lijkt  over de binnenstad en minstens zo groot is als voor corona. De kermis attracties zijn nog uitdagender, groter, hoger én duurder. Op zaterdagmiddag is de kermis voor kinderen. Met schitterende oogjes vol spanning en sensatie tonen zij hun (groot) ouders hun moed en plezier. ’s Avonds de taptoe door de Breestraat, half Leiden kijkt naar de andere helft die voorbij trekt. “Hé, dit jaar regent het eens niet”.

De ochtend van 3 oktober kun je college lopen in het Van der Werf park, over het placebo effect en nog veel meer. Nu een goed plaatsje zoeken voor de ‘Grote Optocht, dit jaar met als thema ‘Echt Waar’. Die uitroep van verwondering slaak je bij het zien van de prachtige praalwagens waar kennis, cultuur en uitvindingen worden verbeeld. Het onderwerp is geïnspireerd op Leiden ‘European City of Science’. Oh, ja. Het feest der feesten is te danken aan de sponsors, vrijwilligers en bestuur van de 3 October Vereeniging. Bent u al lid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *