Carel Stolker ereburger van Leiden

Op de vooravond van 3 October werd de erepenning van de stad, een soort ereburgerschap, uitgereikt aan oud Rector Magnificus Carel Stolker. Dit eremetaal wordt toegekend aan een persoon of instelling die zich voor de stad en haar inwoners bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt of bijgedragen aan de positieve beeldvorming van de stad.

Na Naturalis vorig jaar viel deze eer nu Stolker te beurt. Het leven van Stolker, geboren aan de Zoeterwoudsesingel in 1954, speelde zich vrijwel volledig af op één vierkante km. Leiden. Militaire dienst, vrachtwagen chauffeer op een ‘Dikke Daf’ en een stage in Californië uitgezonderd. Hij ging naar school, studeerde rechten in Leiden en promoveerde op gezondheidsrecht en werd in 2013 de hoogste baas. ‘U was zeker de knapste professor dus met zo’n glanzende carrière, werd Stolker eens gevraagd.

“Echt niet”,  antwoordde Stolker toen, “ik ben twee keer blijven zitten op het Bona”. “En dat vertel ik altijd op alle studenten kennismakingsdagen waarmee ik duidelijk wil maken dat op de universiteit echt niet alleen bollebozen rondlopen en inzet en doorzettingsvermogen heel belangrijk zijn”.

De manier waarop hij de samenwerking tussen stad en universiteit  bevorderde, ook bij precaire kwesties als  de bouw van de nieuwe Humanity campus,  is zijn grootste verdienste. Zijn inzet Leidse kennisinstellingen LUMC, Naturalis en zijn bijgedragen aan de succesvolle nominatie van Leiden als European City of Science, zijn maar een paar wapenfeiten.

“Ik ben geen ruziemaker”, zei hij eens over zich zelf. Stolker is een verbindende persoonlijkheid, iemand die mensen samenbrengt, luistert en oprechte belangstelling toont. Zijn activiteiten op de sociale media leverde hem de bijnaam ‘Carel Apple’ op. Carel is een echt mensen mens. Hij voelt zich even senang in een vergadering van de Raad van Bestuur als bij de nazit van zijn loopgroepje op zaterdag in de Leidse Hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *