Week van de eenzaamheid gevierd met ontmoeting

Elke ochtend fiets Piet Schrijvers uit Leiden Noord naar zwembad de Zijl. Vroeg uit de veren zit hij nog een beetje bij te komen op z’n fiets en kijk nauwelijks op of om. Op de terugweg, na een verfrissend bad en kletsen  bij de nazit, kijkt vrolijk om zich heen en .. iedereen groet hem. Hallo, goede morgen, overal. “Je kunt zelf ook iets doen om eenzaamheid te verdrijven, door je open te stellen voor anderen”.

door Hans Schuurman

Vorige week was het de week van de eenzaamheid. Een heel verkeerde naam vinden alle ouderen die zijn uitgenodigd voor een etentje in ‘Op Eigen Wieken’ in de Nerenwijk. Het zou week van de verbinding of ontmoeting moeten heten. Eenzaamheid wordt ontkent maar de werkelijkheid is dat 1 op de 10 Nederlanders zich sterk eenzaam voelt en 1 op de 3 wel eens (matig) eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden maar komt wel het meeste voor bij de aller oudsten, de 75 plussers. Overlijden van de partner, hun leeftijdsgenoten, minder mobiel of fit zijn de verklaring. Er zijn meer eenzame mensen in de stad dan op het platteland, eenzaamheid komt meer voor onder laagopgeleiden dan hoogopgeleiden. Het gevoel je niet verbonden te voelen een emotionele band met anderen te missen, dat knaagt. Maar het ergste probleem is,  eenzaamheid wordt ontkent.

Welzijnswethouder Julius Terpstra prikt vanavond een vorkje mee met de gezamenlijke senioren maaltijd verzorgd door Resto van Harte. Een driegangendiner voor € 7,50 p.p. Geen geld zeg, hoe krijg je dat voor elkaar? Chef Robert Overveld: Elke donderdag eten hier  ca. 20 senioren, de gemeente subsidieert de welzijnsorganisatie Inclusio daarvoor, ik krijg een waarde bon van  Albert Heijn in de wijk voor boodschappen en omdat wij allemaal vrijwilligers zijn, blijven de kosten laag.

Terpstra (33) rouleert van zitplaats tijdens de maaltijd, hij praat en luistert. Zijn referentiekader in dit gezelschap zijn zijn grootouders in Rijnsburg, “Ik kan mij goed in uw situatie inleven, mijn opa is ook erg ziek”, reageert hij begripvol.

Het huidige college van B.&W (GroenLinks, D66, PvdA en CDA) belooft in haar coalitieakkoord een extra focus op eenzaamheid bestrijding. En niet alleen voor ouderen maar juist ook voor jongeren. Maar wie is eenzaam? 

Eenzaamheid ontkenners

Hoe vindt je mensen die verkommeren door eenzaamheid? In Leiden bestaat  het huisbezoek aan 75 plussers die, als zij daar zin in hebben, bezocht worden door vrijwilligers die eenzaamheidssignalen herkennen. Verder kijken sociaal werkers van  het sociaal  wijkteam, thuiszorgsters en tafeltje dekje brengers verder dan de voordeur. De initiatieven voor groepswonen, moderne Knarrenhofjes, krijgen meer aandacht van het college.  “In deze college periode is 1 miljoen euro beschikbaar voor eenzaamheid bestrijding”, vertelt Terpstra. Volgend voorjaar organiseert Inclusio, met medewerking van Annet Gijsman de cursus  Creatief leven over eenzaamheid. Voor nadere informatie www.annetgijsman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *