Hoe gaat het nieuwe Indoor Sportcentrum aan de Telderskade heten?

Leidenaren konden tot 30 september meedenken over een naam voor het nieuwe Indoor Sportcentrum aan de Telderskade. Aanbevelingen werden gedaan door de Leidse Sportfederatie, Topsport Leiden en honderden Leidenaren, B&W beslist. De naamgever moet overleden zijn en iets met de Leidse sport te maken hebben. Eén favoriete naam ligt op ieders lip: Aad van der Luit. Wie was dat?

door Hans Schuurman

Aad van der Luit overleed in 2017 op 71-jarige leeftijd. Hij was een geboren en getogen Leidenaar, een groot sporter een bindende persoonlijkheid die zich op meer dan alleen op sportief gebied maatschappelijk inzette.

Van der Luit werd verscheidene keren Nederlands kampioen werd judo. Hij was pionier van de taekwondo sport in Nederland. Tussen 1970 en ’80 runde hij een sportschool. Hij werkte bij het gemeentelijke Sportbedrijf Leiden, laatstelijk als directeur. Hij zette het Sportcafé Leiden op. En nam in 2005 afscheid van het Leidse Sportbedrijf waarbij hij de erepenning van de stad kreeg een soort ereburgerschap.

Van der Luit was overal, als oliemannetje of leidinggevende betrokken bij alle grote evenementen zoals de start van de Tour de France in Leiden in 1978, de jaarlijkse Leidse Lakenfeesten met de Peurbakkentocht waar hij met luide stem de onnavolgbare speaker was. Vijftien jaar lang schreef hij columns in ‘Het op Zondag’ en kreeg per week kreeg meer dan 100 e-mailtjes. Bij zijn overlijden was Aad van der Luit raadslid voor D66. Samen met Paul van Meenen waren zij, in twee raadsperiodes daarvoor met twee raadsleden. Samen stuwden zij de Democraten op naar 10 zetels. In de gemeenteraad was hij de drijvende kracht achter de sportaccommodaties, IJshal en Zwembad De Vliet en het Indoor Sportcentrum, waarvan de totstandkoming stagneerde.

Maar Van der Luit was bovenal een plezierig mens met veel humor. Als je hem vroeg: “Aad, ben je naar de kapper geweest? Antwoordde hij: “Nee hoor, mijn buurman was bezig de heg te snoeien en ik kwam toevallig langs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *