Nieuwbouwwijkje bij station krijgt een Sociaal Pension erbij.

Bij de ingang van het Sociaal Pension, Morspad 6, zitten een paar bewoners in de zon. Het Sociaal Pension is een dependance van de Binnenvest waar 28 voormalige dak – en thuislozen (kunnen) wonen. Ze drinken uit een blikje, de man met de baard draait een sjekkie. Weten jullie al van je nieuwe behuizing? Ze weten ‘t. “Iets verderop”, wijst Blikman. “Het wordt ‘wel drukker voor ons ”, zegt Baartman, al die nieuwe buren. Maar ja, die mensen willen ook wonen, toch”.

door Hans Schuurman

Op het gebied waar nu nog het oude belastingkantoor (Stationsplein 107) en de Morspoort parkeergarage staan, komen ca. 500 woningen, een aanzienlijk deel ervan zijn sociale huurwoningen die de woningcorporaties laten bouwen. In het plan is ook voorzien in een Sociaal Pension voor 40 tot 50 voormalige dak – en thuislozen, sommigen van wie met psychische problemen of een drugsverleden. Zij wonen nu nog in de oude Marechausseekazerne die tegen de grond gaat en waarvoor in de onmiddellijke nabijheid een nieuwe voorziening gebouwd wordt, plaats biedend aan voor 40 tot 50 bewoners.

Het Sociaal Pension is een beschermde woonvorm met 24 uurs-toezicht voor mensen die niet in staat zijn op zelfstandig te wonen in de samenleving. De bewoners worden ondersteund en begeleid in hun dagelijks leven. De ondersteuning is gericht op het bevorderen en herstellen van zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving, of op stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld (inclusief verslaving).

Het wordt wel een stuk drukker om ons heen met die 500 woningen erbij, zegt Blikman. Ik woon al drie jaar in het Pension en zou graag een van die woningen hebben. “Tien jaar” zegt Baartman. Een eigen woning zit er voor hem blijkbaar niet in. Nee, op de foto hoeven we niet. Neem het gebouw maar, een nieuwe plek met betere voorzieningen dat zien ze wel zitten. Over hun nieuwe buren straks, geen kwaad woord.

Volgens de gemeente is het is goed dat buurtbewoners in de wijk Transvaal hun zorgen hebben geuit tijdens de informatieavond, afgelopen maandag. De gemeente belooft direct aan de slag te gaan met het dealen in een speeltuintje. De buurtbewoners vormen een klankbordgroep en gaan samen met de gemeente kijken hoe de nieuwbouw de situatie kan verbeteren bv. door onderzoek naar een inpandige gebruikersruimte voor bewoners van het Sociaal Pension. Er worden voor dit gebied geen parkeervergunningen afgegeven, parkeren kan in de toekomstige ondergrondse parkeergarage. Het bestuur van de wijkvereniging heeft geen gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheid van commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *