De Magdalena Codex over sterke vrouwen

In boekhandel Kooyker presenteerden Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg donderdag hun nieuwste boek ‘De Magdalenacodex’. Een spannende thriller met verrassende plotwendingen vol historische feiten en mysterieus. De gebeurtenissen en de feiten die in het boek aan het licht komen, vormen een gevaar voor de geloofwaardigheid van de bijbel en dát roept grote weerstanden op.

Door Hans Schuurman

Een gouden greep was het die samenwerking, nu al de derde keer, tussen onze stadsgenoot, cultureel antropoloog en thriller auteur Windmeijer en de cultuurhistoricus Slavenburg, gespecialiseerd in oud kerkelijke geschiedenis. Leidenaren zijn inmiddels vertrouwd met het hoge tempo waarin Windmeijer zijn boeken schrijft. Zeven jaar na zijn debuut Het Petrusmysterie is ‘De Magdalenacodex’ alweer zijn negende boek. Het is ook het derde boek in een trilogie, waarin eerder verschenen ‘Het Isisgeheim’ en ‘Het Evacomplex”. Ze zijn apart te lezen en hebben één ding gemeen, het wordt niet voor niets de ‘sterke vrouwen trilogie’ genoemd.

In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena. Deze vrouw die in de geschiedenis voorkomt in heel verschillende rollen, als Jezus belangrijkste discipel, prostituee en zijn wettige echtgenote. De inhoud van het papyrus geschrift wordt de aanleiding van een strijd op leven en dood. ‘Wie ’t leest sterft’, staat op de boekflap. Waar de ene partij de waarheid wil openbaren, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen.

Graftombe

Bij zijn boekpresentatie vertelt Slavenburg over de graftombe die werd opgegraven waarin een kistje met menselijke beenderen voorkwamen die de namen vermeldden: Jezus, de zoon van Jozef, Juda, de zoon van Jezus, Maria de moeder van Jezus, en Marianne e Mare (Magdalena). “Dat zijn natuurlijk wel veel voorkomende namen”, erkent Slavenburg. En hij vervolgt: “Maar zeg nou zelf als je ergens de combinatie van namen John, George Paul en Ringo tegenkomt, dan hoef je toch geen fan te zijn om te weten dat het over de Beatles gaat”. “Wat moet je nu denken van het Bijbelverhaal dat Jezus (fysiek) ten hemel steeg”

Slavenburg bezweert dat al zijn historische feiten kloppen. “Ik heb, anders dan Dan Brown in de Da Vincicode, nergens een loopje genomen met de waarheid”. Het verhaal speelt zich af in Italië, België, Frankrijk en Nederland, in Leiden natuurlijk om precies te zijn. En die twee slimme doortastende vrouwen, die het verhaal dragen, die sterke vrouwen, de Nederlandse dames Susanna en Veronica geboren De Nijs. Het plot en de samenzwering vanuit de kerk tegen hun waarheidsvinders komt uit het brein van onze stadgenoot Jeroen Windmeijer. Op die manier neemt hij revanche de kerk die eeuwenlang vrouwen marginaliseerden en achterstelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *