Enquête uitslag: 3 October 2022 viering was te tam

Ruim driekwart van de 2.687 Leidenaren vonden de 3 October viering dit jaar tam, minder gezellig of misten de live muziek. Dat is de uitslag van de enquête die D66 en de VVD op touw zetten. Beide partijen konden niet wachten op de officiële evaluatie van het gemeentebestuur volgend voorjaar. Is deze uitslag representatief of voor politiek gewin om het eigen standpunt te etaleren?

door Hans Schuurman

Gemeenteraadsleden Sander van Diepen (D66) en Christiaan Mulder (VVD) inventariseerden de mening en ervaringen van Leidenaren over Leidens Ontzet viering. “Gewoon een zaterdagavond drukte”, luidde een typering. In de enquête uitslag  bleek een breed gedeelde oproep om volgende keer veel kleine podia verspreid in de binnenstad op te stellen. En vond het verbod van live-acts in het hart van de binnenstad weinig weerklank. De boogde spreiding van activiteiten ter beperking van  drukte, werkte volgens de onderzoekers niet goed. “Leidenaren willen als vanouds weer een groots en gezellig feest met  live muziek en podia, ook in het hart van de stad”.

Burgemeester Lenferink die de uitslag in ontvangst nam, liet daags na 3 October al weten dat het niet overmatig druk was geweest en wat hem betreft volgend jaar organisatorisch de teugels wel iets gevierd konden worden. Over de kermis kon men gewoon lopen. En dat er minder exploitanten waren, was volgens hem mogelijk te wijten omdat door corona veel kermisexploitanten gestopt waren. De burgemeester melde slechts een klein aantal aanhoudingen en ongeregeldheden. “Alles was goed verlopen”.

wetenschappelijke onderbouwing?

Arthur Elias, voorzitter van Maredorp-de Camp, een buurtverenigingen in de binnenstad, zet vraagtekens bij de enquête en de uitslag. Hij sprak in zijn buurt veel echte Leidenaars die juist bijzonder tevreden waren over de 3 oktoberviering dit jaar. Buurtgenoot: “Het was weer gezellig. Je kon, net zoals vroeger, met een biertje in de hand elkaar tijdens het feest gewoon verstaan zonder door oorverdovend lawaai omver geblazen te worden of door een mensen massa omver gelopen”. Elias: “Deze enquête mist iedere wetenschappelijke onderbouwing. En gemakkelijk anoniem te manipuleren, door de uitnodiging na het invullen door nogmaals een vragenlijst in te vullen”. “Als je als politicus serieus genomen wilt worden, moet je degelijker werk leveren”, aldus Elias. Guido Verschoor, voorzitter van Horeca Nederland afd. Leiden: “Dit jaar was ’t anders en mensen houden niet van verandering”. “Wij Horecaondernemers wisten dat dingen bezoekers niet zouden bevallen en zullen in de toekomst beter moeten”. “Ik ken de onderbouwing van de enquête niet”, vervolgt Verschoor,  “maar de uitslag verbaast me niet”. “Horecaondernemers moesten deze zomer al beslissingen nemen. Door corona zijn veel bankrekeningen leeg en vanwege het risico op nieuwe lockdowns konden of wilden veel ondernemers niet investeren”. “’s Nachts was er onduidelijkheid over sluitingstijden en overdag was het voor velen een goed terrasweekend”. “Ja, het ontbrak wel aan het ouderwetse 3 October gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *