Voedselbank verlaagt drempel voor voedselpakket

Regelmatig krijgt de Voedselbank Leiden en omstreken non-food artikelen die wij dan een paar keer per jaar, zoals vandaag op deze ‘Open Dag’, verkopen om onze kas te spekken, vertel Gerrie Corino. Corino is een nieuw bestuurslid bij de voedselbank belast met klantencontacten. “Extra inkomsten zijn zeer welkom, sinds september steeg ons cliëntenbestand met maar liefst 16% en moeten wij alle zeilen bijzetten om onze klanten te kunnen blijven bedienen”.

door Hans Schuurman

De Voedselbank Leiden en omstreken bedient 517 gezinnen, met ruim 1.300 personen, waarvan 600 kinderen onder de 18 jaar. Sinds 17 september zijn de toelatingscriteria verruimd vanwege energieprijsstijgingen en lastenverzwaring. Zowel het basisbedrag per huishouden (was €150 wordt € 190), als het normbedrag per persoon (was €100 wordt €110). Op de website https://voedselbankleiden.nl nader informatie.

Corino: “Iedereen die het financieel moeilijk vindt elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, is hartelijk welkom bij de Voedselbank. Op dinsdag of donderdag tussen 11.30 en 12.30 uur kun je gewoon bij ons langskomen op de Willem Barentszstraat 37 in Leiden”. Een verwijzing is in eerste instantie echt niet nodig. Bellen mag ook: 06 183 484 81.

Met uitzondering van de kassière is de voedselbank net als een supermarkt. De aanwezige producten zijn volgens de schijf van 5 samengesteld. Allen gezonde producten met de voedingsbestanddelen die een mens nodig heeft.

Het aangeboden voedsel komt voor 65% van overschotten van supermarkten en Retail bedrijven. De geld bedragen van persoonlijke sponsors zijn goed voor 25% van de inkomsten, terwijl 10% van de voedselbank producten door de voedselbank zelf wordt ingekocht. Verse groente sponsor de Bontekoe, een kweektuin gerund door vrijwilligers ligt op steenworp afstand van de voedselbank, en levert zomers 60% van de verse groente. In sommige supermarkten, zoals Albert Heijn Winkelhof, staan vrijwilligers die klanten erop attenderen om bepaalde producten te kopen en na deze te hebben afgerekend, ze af te staan aan de voedselbank. Bepaalde producten, zoals Halal artikelen die zelden gedoneerd worden, koopt de voedselbank zelf in.

Minder overschotten

Gerrie Corino bevestigt dat supermarkten en Retail steeds meer op de kleintjes (moeten) letten, met als gevolg dat zij minder overschotten afstaan. En hoe ziet Corino de voedselbank toekomst in een wereld met stijgende prijzen en inflatie? ”Voorspellen is moeilijk, speciaal als het de toekomst betreft”, antwoordt hij.

Bij het gesprek is inmiddels voorzitter Frank Mittertreiner aangeschoven. Hij ziet het graag dat energiecoaches voedselbank klanten interesseren voor huisisolatie alsmede op de mogelijkheid van gemeentelijke subsidies wijzen. Hij spreekt waarderend over de solidaire Leidenaren die hun € 190 energiekorting nu storten op de voedselbank. “Deze en andere donaties kunnen overgemaakt worden met onze donatieknop op de website of op rekeningnummer NL82INGB 000 1152 165 t.n.v. stichting Voedselbank Leiden e.o., aldus Mittertreiner”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *