Freedom Rally For Iran op Beestenmarkt

Zondagmiddag op de Beestenmarkt werd den protestdemonstratie tegen het Iraanse Ayatolla regiem gehouden. Ongeveer 100 deelnemers hoorden toespraken en hieven strijdlustige speekkoren aan. Vooraan staat Niki, niet haar echte naam, met een bord waarop de naam Mahsa Amini staat. Niki: ”Zij werd vorige maand gearresteerd en vond na politieverhoren de dood”.

door Hans Schuurman

“Mahsa Amini staat symbool voor de talloze Iraniërs die door het reactionaire regiem van ayatollah Khamenei  worden gemarteld, opgesloten of vermoord”, vertelt Niki. “Mahsa was helemaal niet politiek actief en evenmin een prominent figuur, het zou zomaar je zusje of dochter kunnen zijn. Daarom kunnen veel Iraniërs zich zo goed met haar identificeren”.

De 22 jarige Mahsa Amini werd gearresteerd omdat zij volgens de moraliteitspolitie die de Sharih wetten streng handhaaft  haar hoofddoek niet naar behoren droeg. Zij werd tijdens  het verhoor op het politiebureau mishandelt, geraakte in coma en overleed later in een ziekenhuis. Haar gewelddadige dood triggerde een opstand tegen de dictatuur die al  jarenlange smeulde”.

Een Niki vervolgt: “Wij organiseren deze manifestatie in Leiden om steun te betuigen aan de mensen in Iran en voorts Nederlanders bewust te maken van de mensenrechten misstanden en vrouwensituatie in Iran.

Zij vertelt dat er nog niet  zo lang geleden presidentiële verkiezingen in Iran waren en de winnaar vooraf vaststond. Alleen kandidaten die trouw zijn aan ayatollah Khamenei worden ‘gekozen. Op de roep om democratische verkiezingen, zoals in 2009 en 2019, wordt  gereageerd met uitschakelen van het internet, intimidatie en zelfs bloedvergieten. “Een dialoog met deze machthebbers is onmogelijk”, aldus Niki.

Niki: Wij willen dat de Nederlandse overheid maatregelen treft tegen de Iraniërs in Nederland die de Islamitische Republiek steunen, bijvoorbeeld hun banktegoeden bevriezen. De Iraanse ambassadeur in Nederland op het matje roept. Wij zouden  graag zien dat onderwijsinstellingen en bedrijven in Leiden rekening houden met de emotionele impact die deze revolutie heeft op Iraanse mensen. Veel Iraniërs hebben het mentaal moeilijk en te maken met depressies, extreme bezorgdheid en psychosomatische klachten. Organiseer praatgroepen voor hen of vraag eens aan je Iraanse collega of klasgenoot hoe het met hem of haar gaat. Niki: “Revolutie, een complete politieke omwenteling van het regiem is nodig”. Wethouder Yvonne van Delft, ondersteunde namens het gemeentebestuur Leiden, de vrijheidsroep van de Iraanse demonstranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *