Waar belandt het  kunstwerk Glas in Beton?

Wat gebeurt met het kunstwerk Glas-In-Beton van Jan Menno Meine Jansen in het trappenhuis van Stationsplein 107 als dit oude belastingkantoor najaar 2023 afgebroken? Er zit wat asbest in de kit tussen het glas en beton en mede daarom zou de herplaatsingsrekening wel eens kunnen oplopen tot meer dan € 2 miljoen. “De beslissing is aan de raad”, zegt bouwwethouder Julius Terpstra

door Hans Schuurman

Het voormalige belastingkantoor waar nu 200 vluchtelingen huizen, Oekraïners, statushouders en 17 jeugdige asielzoekers in aantocht, maakt plaats voor honderden woningen en plek voor de dependance van de Binnenvest voor begeleid wonen van 40 tot 50 dak- en thuislozen. Het belastingkantoor werd gebouwd in de periode 1963 en 1966 en het kunstwerk van 7 bij 17 meter strekt zich uit over de volle hoogte van het gebouw. Het kunstobject is opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken die weer zijn onderverdeeld in kleinere vlakjes. Het creëert een bijzondere lichtsensatie en geeft aan elke verdieping een eigen kleuring. Dominant zijn warme tinten blauw, oranje/geel en rood, afgewisseld door witte vlakken. Het is uniek voor Nederland en staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het kunstwerk is in redelijk goede staat. Het beton is te herplaatsbaar, kost wel een lieve cent, maar eigenlijk alleen op korte afstand te doen. Bij andere vormen van demontage is verplaatsen over een grotere afstand wel mogelijk, dat betekent echter demonteren. Bij de keuze van een nieuwe locatie speelt de verplaatsingsafstand een grote rol bij het benodigde bedrag. Bouwwethouder Terpstra laat de komende tijd drie scenario’s uitwerken, waar de gemeenteraad uit zal moeten kiezen. 1. Herplaatsing op een geschikte locatie binnen het Stationsgebied, waarbinnen ook het Morspoort terrein valt; 2. Herplaatsing op een geschikte locatie buiten het Stationsgebied; 3. Mocht beiden niet lukken is ook scenario van vernietiging van het kunstwerk aan de orde. Deze scenario’s worden onderzocht op uitvoerbaarheid, risico’s, draagvlak en financiële consequenties

Een gedachte over “Waar belandt het  kunstwerk Glas in Beton?

  1. laten staan en integreren in het bouwproject wel zorgen dat het niet omvalt. ruimte om te wonen en om iets van kunst te zien in de nieuwbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *