Partij Sleutelstad coryfee Maarten Kersten neemt afscheid

In de gemeenteraadsvergadering van 10 november neemt Maarten Kersten van Partij Sleutelstad, wegens gezondheidsredenen afscheid. Partij Sleutelstad is de enige Leidse stadspartij waarvan wel eens smalend gezegd wordt dat stadsbelangen toch door alle partijen gediend worden en zij politieke identiteit ontbeert. Maar dat gaat echt niet op voor Kersten: “Ik ben van ‘t sociaaldemocratisch gedachtengoed en de les des levens heeft mij liberale trekjes bijgebracht”.

door Hans Schuurman

Maarten Kersten (76) studeerde archeologie en Egyptologie in Leiden en werkte als archeoloog, journalist, galeriehouder en was directeur van een reisorganisatie. Maatschappelijk actief vanaf zijn studententijd én politiek geëngageerd. “Ik werd op 18-jarige leeftijd lid van de JOVD. En dat was géén jongerenclub gelieerd aan de VVD, maar een onafhankelijke politieke vereniging waarvan de (oud) leden later uitzwermden naar PvdA, D66 en VVD”. Zijn hele leven vervulde Kersten bestuursfuncties onder anderen voor de wijkvereniging, huurdersbelangen en de woningcorporatie Ons Doel.

Zeggenschap

Dé drijfveer bij zijn maatschappelijke activiteiten was altijd vergroten van zeggenschap van bewoners in de wijk, huurders van een woning en bij Partij Sleutelstad het uitbouwen van invloed van burgers op het doen en laten van het stadsbestuur.

Kersten: “Als je wilt dat Leidenaren bij hun stad betrokken zijn, moet je hen in een heel vroeg stadium inspraak geven, vóórdat het bestuur al een standpunt heeft ingenomen”. “En datzelfde stadsbestuur moet het vertrouwen dat zij stelt in haar inwoners ook honoreren door een deel van haar eigen beslissingsbevoegdheden aan de (vereniging) van burgers over te dragen”. “Gedeelde verantwoordelijkheid van burgers staat garant voor hun betrokkenheid”, aldus Kersten.

In 2014 deed Kersten als nummer 2 op de kandidatenlijst van Partij Sleutelstad mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, er werden toen geen raadszetels behaald. In 2018 behaalde de partij 2 zetels en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zelfs drie. “In deze laatste periode stelde Partij Sleutelstad het ‘Burgerberaad’ voor”, vertelt Kersten, “een brede selectie van inwoners die meepraten over ontwikkelingen in de stad”. Hoewel hij zijn eigen idee uit 2018 van een ‘digitaal referendum’, waarmee iedere Leidenaar via de computer een stem kan uitbrengen, nog steeds als de beste inspraak mogelijkheid koestert, is hij content dat de gemeente grotendeels zijn idee gestalte gaf met de enquête-site ‘DoemeeLeiden.nl’. Het thans bestaande Leiden Panel vindt Kersten helemaal niks; te beperkte groep met te weinig middelbaar geschoolde werkmensen, luidt zijn kritiek.

Kersten lijdt aan een agressieve vorm van prostaatkanker en onderging chemokuren die, samen met de medicatie, hem hart- en nierproblemen bezorgde. “Fysiek en psychisch kan ik het veeleisende raadswerk niet meer naar behoren vervullen”, zegt hij spijtig, “daarom draag ik mijn zetel over”. “Maar het knaagt wel, zeg ik je eerlijk, dus wie weet bij de eerstvolgende verkiezingen in 2026 als ik mij goed voel, ga ik er weer voor”.

Een gedachte over “Partij Sleutelstad coryfee Maarten Kersten neemt afscheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *