Een nieuwe wijk bij het stationsplein

Op het Morspoortterrein, het gebied ingesloten door Morssingel, Morsweg en het spoor richting Utrecht, worden volgend najaar 500 woningen gebouwd. Het oude belastingkantoor, het mecano bouwwerk Morspoortgarage wordt weer uit elkaar geschroefd plus de Marechausseekazerne maken plaats. De 20 dak- en thuislozen die daar nu wonen hoeven nauwelijks te verkassen, zij krijgen een nieuw Sociaal Pension iets verderop. “In september 2023 begint de sloop”, verzekert bouwwethouder Julius Terpstra. Neen niet later, want er is een stok achter de deur.

door Hans Schuurman

Terpstra: “De 500 woningen zijn voor 35% sociale huur, 175 appartement. Plus 195 middel dure huur of betaalbare koop. En voor het resterend aantal woningen mag de opdrachtgever beslissen over het type”. Of de 35% sociale huurwoningen aansluit bij de vraag of veel studio’s zijn voor jonge expat stelletje, is niet bekend.

Wel staat in de tekening dat twee hoge appartementengebouwen dicht bij het spoor gebouwd worden, hier is ook het nieuwe Sociaal Pension gesitueerd, dit maal plaats biedend aan 40 tot 50 dak- en thuislozen. Twee appartementsgebouwen worden gebouwd waar tussen het groen waar nu de parkeergarage staat. Er is eveneens ruimte gereserveerd voor ondersteunende horeca, kleinschalige werkruimte, atelierruimte, maatschappelijke voorzieningen zoals tandarts of fysiotherapie.

De bunker die in de Tweede Wereld Oorlog de Morsweg moest ‘bewaken’, met een betonnen muur in de volksmond, de Berlijnse muur genoemd, blijft staan. Opblazen is geen optie, kost veel vensterramen.

Terpstra vertelt dat de betreffende subsidiebeschikking 700 woningen telt, waarvan  527 betaalbare, sociale huur of middel dure huur- of koopwoningen zijn. In het Morspoortgebied worden daarvan minimaal 350 betaalbare woningen neergezet. Dat betekent dat er nog minimaal 177 betaalbare woningen op andere plek in de stad gebouwd mogen worden. Daarbij gevoegd 23 vrije sector woningen. Ook zouden er woningen op de Trafolocatie, langs het spoor, gebouwd kunnen worden. Deze locatie is echter nog in studie maar die zouden er dan wel voor het jaar 2030 moeten staan.

Ondergrondse parkeergarage?

De gemeente is contractueel gehouden vóór september volgend jaar met slopen te beginen. Dit tijdstip is een voorwaarde voor € 4 miljoen subsidie ‘woningbouwimpuls’. Er loopt nog een haalbaarheidsonderzoek naar een ondergrondse parkeergarage met maximale 675 plekken.

Dan resteert er nog één vuiltje bij de bouwplannen. Het kunstwerk Glas-in-Beton dat nu het trappenhuis van het oude belastingkantoor siert. Vernietigen óf verplaatsen is de keuze maar omdat asbest in de kit van het kunstwerk zit, kunnen de  verplaatsingskosten, afhankelijk over welke afstand, wel eens in de 2 miljoen euro belopen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *