Gemeente helpt minima in energiearmoede

Koekasten op leeftijd zijn vaak energieslurpertjes maar ook na 10 jaar trouwe dienst vervullen ze hun taakje vaak nog naar behoren. En goede huishoudelijke spullen afdanken, strijdt weer met duurzaamheid. De subsidieregeling van € 300 voor aankoop van energiezuinige koelkasten geeft Leidenaren met een bescheiden beurs een moment ter heroverweging.

door Hans Schuurman

“Een nieuwe koelkast is goed voor het milieu én uw portemonnee”, zegt wethouder Yvonne van Delft. Zij maakte deze week de regeling bekend dat Leidenaren met een minimum inkomen in november of december een voucher van € 300 toegestuurd krijgen (alleen) ter besteding aan een koelkast. Vertoont uw trouwe koelkast gebreken?  De meest voorkomende  signalen van ondoelmatigheid functioneren zijn: ijsvorming, condens en lawaai. Dan maar even rekenen… Als men 100 kilowattuur per jaar minder gebruikt, bespaart dat met de huidige energieprijzen 80 euro. De voucher kan verzilverd worden bij de aangewezen winkels. Als uw aankoop van een nieuwe koelkast het bedrag van € 300 te boven gaat, moet u het verschil zelf bijpassen. De € 300 kan niet gebruikt worden ter vervanging van bijvoorbeeld een wasmachine. De regeling is tot 31 juli 2024 van kracht.

Woningisolatiesubsidie

Twee jaar geleden konden woningeigenaren € 70 terug krijgen van de gemeente als zij aantoonbaar 70 euro of mee voor woningisolatie aanschaften. Declareren leverde veel bureaucratische rompslomp op indertijd en de uitvoeringskosten van het project  slorpte een substantieel deel van het bedrag op dat de gemeente hiervoor uit Den Haag kreeg. Gelukkig pakt de gemeente het nu beter aan door ca. 1.530 gegadigden aan te schrijven die in slechtst geïsoleerde koopwoningen uit het lagere segment wonen. Dit keer is er een half miljoen euro beschikbaar om ongeveer 150 woningeigenaren te adviseren en ontzorgen. Ongeveer 65 woningen kunnen daadwerkelijk verduurzaamd worden. Dit betreft woningen met een WOZ-waarde tot de Nationale Hypotheek Garantie grens, die in 2023 € 405.000 is, grondgebonden woningen, geen onderdeel uitmakend van een VVE en vóór 1992 gebouwd. De subsidie kan gecombineerd worden met de landelijke ISDE-regeling.

De gemeente biedt woningeigenaren, die aan de voorwaarden voldoen, gratis maatwerkadvies over energiebesparende maatregelen en gedrag, en verzorgt offertes  en schakelt zo veel mogelijk, regionale/lokale aanbieders in . Ook de uitvoering wordt geregeld en de woningeigenaar wordt geholpen met het aanvragen van subsidies en eventueel een lening. Gerechtigden krijgen dit najaar een brief van de gemeente met meer informatie over het gehele traject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *