Iedereen winnaar bij begrotingsbehandeling 2023

De begroting van Leiden 2023 vol met bedragen die het stadsbestuur volgend jaar mag besteden, werd vorige week door de gemeenteraad vastgesteld. Geen slaande deuren noch verhitte hoofden bij de coalitie – óf oppositie partijen. D66 fractievoorzitter Sander van Diepen: “De college dragende partijen en de oppositie hebben dit jaar niet naar de verschillen maar naar overeenkomsten gezocht. Een bestuurscultuur die ons democraten aanspreekt”. Het geheim van zulk eendrachtig verloop? Deze begroting had een royale gunfactor voor iedereen.

door Hans Schuurman

In het beleidsakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en CDA, het huidige college van B&W, steunend op 22 van de 39 raadszetels is coöperatie geboden. De inzichten van de oppositie partijen, VVD, Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad, Studenten voor Leiden, SP en ChristenUnie bleken over thema’s als groen, duurzaamheid, sociaal en ondernemersklimaat verschillen op uitvoeringsdetails. Wie is niet zuinig op moeder aarde, heeft geen oog voor Leidenaren met een smalle beurs of gunt nu de middenstand geen ruimte?

Gunfactor.

Het college had € 3 miljoen euro gereserveerd voor speciale wensen van de gemeenteraad. Hier zat de financiële ruimte voor plannen en ideeën die eerder in gepolitiseerde verhoudingen zouden sneuvelen. De VVD, de grootste oppositiepartij, kreeg voldoende steun voor € 650.000 ter ondersteuning van de lokale economie, geld dat onder anderen gebruikt wordt om winkel leegstand te bestrijden.

Sander van Diepen: “Onze partij zet zich stevig in voor renovatie en nieuwbouw van scholen, dat dreigt  te stagneren”. En dan een nouveauté, de VVD die samen optrekt met Partij voor de Dieren over vergroening. De liberalen met groenere parkeerterreinen en de PvdD meer van hetzelfde voor winkelstraten. De PvdD peuterde ook geld los voor uitbreiding van de groente kweektuin Bontekoe in de Zeeliedenbuurt, die gratis aan de Voedselbank levert.

Bloemencorso

Met ander partijen zorgt Partij Sleutelstad voor extra handhaving en veiligheid. Meer geld voor ondermijning, waar illegale zaken onderduiken in legale business en geld ter bestrijding van jeugd overlast in de Stevenshof. De PvdA met anderen wil verplaatsbaar groen, bloembakken, moestuinbakken, boombakken etc. te beginnen op het Arsenaalplein. Het CDA e.a. verkreeg de meerderheid in de raad om het bloemencorso dat jaarlijks in de bollenstreek gehouden wordt (weer) naar Leiden te halen. De SP e.a. zorgden voor een speeltuin bij het woonwagenpark aan de Trekvaart. En samen met de CU voor een beweegtuin voor ouderen.

Studenten voor Leiden Studenten voor Leiden e.a. regelde geld voor uitvoering van het convenant ’Student en stad’. ChristenUnie werd gesteund voor twee jaar overbruggingsgeld voor de lokale omroep om hun personeel in dienst te houden, in afwachting van rijkssubsidie. De ChristenUnie deed een oproep om de feestvreugde in de openbare gelegenheden tijdens de voetbal wereldkampioenschappen in Qatar te temperen, dat kan zonder geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *