Gemeente Leiden Koploper ?

Gemeente Leiden gaat in 2023 het goede voorbeeld geven door in alle gemeentelijke kantoren herbruikbare bekers te introduceren. Hiermee wil zij andere bedrijven en instellingen stimuleren ook wegwerpbekers te gebruiken. Wethouder Yvonne van Delft: “Dit is het juiste moment ervoor, in een circulaire economie hebben wegwerpproducten geen toekomst”.

door Hans Schuurman

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 3 miljard, dat is een 3 met 9 nullen, wegwerpbekers gebruikt en weggegooid. In Leiden naar schatting ruim 21 miljoen. Al deze bekertjes eindigen vaak na één keer gebruiken in de prullenbak en zijn lastig recyclebaar. Veel van het materiaal belandt daardoor in de verbrandingsoven en veroorzaakt een negatieve impact op het milieu.

Het college van B&W vindt zich één van de voorlopers op gebied van circulaire economie en het hergebruik van grondstoffen. Zij trof al eerder maatregelen met statiegeldbekers en stimulering van herbruikbare materialen door inwoners, ontwikkelaars en de gemeente zelf. B&W heeft met haar project ‘Koploper’ ook beïnvloeding van andere sectoren in kantoorpanden, horeca, sport- en studentenverenigingen op het oog.

De rijksoverheid scherpt per 1 januari 2024 in haar regelgeving ook het gebruik van wegwerpbekers aan. Dit houdt in dat uitsluitend herbruikbare bekers gebruikt mogen worden óf dat 75% van de gebruikte wegwerpbekers hoogwaardig recyclebaar moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *