Vuurwerkvrije gebieden uitgebreid bij Oud & Nieuw

Bij de komende jaarwisseling wordt het station district toegevoegd aan de plaatsen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. De raadsleden van Partij voor de Dieren en GroenLinks bepleitten met verwijzing naar een twaalftal grote steden in Nederland dat ook Leiden binnen een paar jaar een algemeen vuurwerkverbod moest instellen. Maar de meerderheid van de raadsleden voelden meer voor de strategie van D66 zo’n volledig verbod langzamerhand in te voeren via olievlekwerking.

door Hans Schuurman

De Komende jaarwisseling worden als vuurwerkvrije zones aangewezen de binnenstad, het station district, alle parken, de dierenweide ten westen van het Jacques Urlusplantsoen, de omgeving van het Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage en de openbaar toegankelijke gebieden binnen de Oostvlietpolder. In die vuurwerkvrije zones geldt het verbod tijdens 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur consumentenvuurwerk af te steken.

Burgemeester Lenferink drukte z’n stempel op het debat tussen de idealisten Laura Delver (Partij voor de Dieren) en Emma van Bree (GroenLinks) en ‘real politiker’ onder aanvoering IJsbrand Olthof (D66) in de raad.  Lenferink bracht de raadsleden fijntjes in herinnering dat in de twee corona Oud & Nieuw ondanks een totaal verbod veel vuurwerk in de stad was afgestoken. En over het aangekondigde totaal verbod in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, zei hij: “Op papier een totaal vuurwerk verbod afkondigen is gemakkelijker dan naleving vorderen”. De burgemeester meent dat op grote schaal negeren van een vuurwerkverbod de geloofwaardigheid van de overheid ondergraaft.

Aandachtsgebieden

Ieder jaar worden een aantal aandacht gebieden aangewezen, locaties waar rondom de jaarwisseling meer (vuurwerk)overlast wordt verwacht. Politie en handhaving zou daarom vaker deze gebieden controleren en jongerenwerkers van SOL daarbij inschakelen. “Mag dat ook avonds en niet alleen overdag?”, drong Alyssa Voorwald (VVD) aan. In dat verband werden Matilo en Stevenshof genoemd. Maar bij het concretiseren van de risico plekken was Lenferink terughoudend, het zou raddraaiers maar op ideeën zou brengen. Voorwald peuterde bij de burgemeester los dat deze plekken in wel vertrouwelijkheid aan de raadsleden bekend zou worden gemaakt.

“Handhaving is een kwestie van beschikbare menskracht”, bezwoer Lenfering. Op Oud & Nieuw worden alle ingetrokken, alleen de menskracht die op 1 januari dienstdoet, is vrij. En als zich elders in de regio een crisis voordoet, zoals bij de laatste Oud & Nieuw in Katwijk, wordt menskracht onttrokken. Het omgekeerde geldt ook voor de korpsen uit de regio als hulp in Leiden geboden is.

Een probaat middel om bekende raddraaier de lust tot veroorzaken overlast te ontnemen is hen voorafgaand aan de jaarwisseling een standaardbrief, de ‘Last onder Dwangsom’ te geven. Bij een heterdaadje moeten zij een dwangsom van €1000,- betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *