Rembrandt monument krijgt eindelijk een waardig plek

Eindelijk is een geschikt plaats gevonden voor het monument van Rembrandt. Het beeld krijgt, nadat het tijdens de tentoonstelling Jonge Rembrandt in 2019/2020 voor de Lakenhal stond, z’n vaste plaats in Park De Put. Van daaruit kijkt Rembrandt van Rijn, over de Rijn in de richting van de Weddesteeg waar hij in 1606 geboren werd.

door Hans Schuurman

Het kunstwerk van beeldhouwer Gabriël Klein is ongeveer 3 meter hoog, de gemeente betaalde € 10.000 voor het gietwerk van het bronzen beeld en kan zich eigenaar noemen. Verschillend plekken passeerden de revue voor het beeld dat nu roemloos is opgeslagen in de gieterij van de gemeente. De Beestenmarkt kon niet, de heer Van Rijn stond dan in de weg bij de kermis. Het   Galgewater bij de Stadstimmerwerf, vond de kunstenaar niet goed, Rembrandt moest coûte que coûte in de zon (licht) staan. De enige zorg die nog bestaat is dat fietsers die keihard de (Rembrandt) brug af denderen tegen het beeld oprijden

In de afgelopen jaren zijn verscheidene initiatieven genomen om de link tussen Rembrandt en zijn geboortestad Leiden te versterken ten einde toeristen te trekken. Zoals met de Jonge Rembrandt in de Lakenhal, de Rembrandt Experience en het opnieuw schilderen van de Nachtwacht. De stad Delft profileert zich wel goed met Vermeer. Misschien omdat Rembrandt op 25-jarige leeftijd naar Amsterdam vertrok en deze stad zijn roem claimt. Er staat een borstbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel en de Rembrandtplaats, in de volksmond het Weddeplein genoemd, én er is de ‘Young Rembrandt School’ de Latijnse School in de Lokhorststraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *