Leidse aannemers in de jaren1900 en 2000

Het bekende Leidse bouwbedrijf Huurman bestaat 125 jaar. Huurman Leiden is het oudste nog bestaande bouwbedrijf van de stad en één van de oudste van het land. Het bedrijf was tot 1975 gevestigd op de Herengracht, tegenwoordig heeft het een eigen pand in Roomburg.  Frits van Oosten dook in de archieven, sprak met vele mensen en schreef de geschiedenis van “Bouwbedrijf Huurman Leiden

De geschiedenis van het bedrijf is nu beschreven in een fraai vormgegeven boek, geschreven door Frits van Oosten. Het verhaal stijgt uit boven de pieken en dalen van het bouwbedrijf. Bastiaan Jan Huurman, zijn zoon en zijn kleinzoon waren in de 20e eeuw niet alleen één van de grootste aannemers/projectontwikkelaars in Leiden, maar tevens invloedrijke bestuurders. Vader en zoon zijn vele jaren actief lid geweest van de Leidse gemeenteraad en bestuurslid van tal van maatschappelijke organisaties. De kleinzoon volgde deze ambities en werd landelijk actief, onder andere binnen de Sociaal-Economische Raad (SER).

Het boek beschrijft hoe de eenmanszaak uitgroeide tot een nog steeds florerend bouwbedrijf binnen de sterk wisselende maatschappelijke omstandigheden. De eerste jaren restaureerde Huurman veel winkels in de binnenstad en zo deed hij ook een grote verbouwing in het eerste pand van V. & D. aan de Aalmarkt. Huurman bouwde al vanaf 1900 woningen in Vreewijk en vanaf de jaren ’20 veel woningen in de Professorenwijk. Twee wereldoorlogen, de economische crisis van de jaren ’30, de oliecrisis van de jaren ’70, het bedrijf heeft zich ook in deze soms turbulente omstandigheden staande weten te houden. In de jaren ’60 groeide het bedrijf uit tot de grootste bouwer van de stad, onder andere met de bouw van winkelcentra in Zuid-West en de Mors. De geschiedenis van het bouwbedrijf geeft tevens een kijkje achter de schermen van de Leidse aannemerswereld. Naast Huurman waren ook de gebroeders Botermans in de jaren ’20 en ’30 zeer actieve bouwers en ontwikkelaars.

Het personeel van Huurman bood in 1922 een fotoboek aan ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het bedrijf op de Herengracht. In het boek is een flink aantal van deze unieke foto’s van Leiden opgenomen. Tegenwoordig gaat het ook in de aannemerswereld niet langer om uitsluitend de laagste prijs, er zijn strenge wetten en regels om op een verantwoorde en duurzame manier te bouwen. De huidige directeuren zijn heel tevreden met deze moderne wijze van aanbesteden van grote werken. Kwaliteit van het werk wordt gewaardeerd door de klanten van Huurman, waaronder de universiteit en de Hogeschool in Leiden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *