Geen lange rij, iedereen blij

Afval afleveren bij de milieustraat moet per 1 februari met een afspraak.  Online of telefonisch kunnen Leidenaren een tijdstip (tijdslot) afspreken om hun grofvuil te lossen. Het idee hiervoor kwam van de medewerkers van de milieustraat zelf, vertelt Stefan van der Plas. “Op vrijdags en zaterdags liepen de wachttijden soms op tot wel een half uur en ergernis die het gaf, werd soms op onze mensen afgereageerd”. “Geen lange rij, iedereen blij”, heet onze actie.

door Hans Schuurman

Dus voortaan maar op zaterdagochtend de zolder opruimen en s ’middags even bellen: ‘ik kom er aan’? “Nou, nee, dat lijkt mij niet verstandig”, zegt Van er Plas. Want op drukke dagen staan er al afspraken geboekt zijn en op drukke dagen kan het tijdslot een kwartier zijn.

De Leidse milieustraat bevindt zich op J.C. de Rijpstraat en kan maximaal 5 auto’s gelijktijdig bedienen. Voor dat men het terrein binnenrijdt, wordt de auto gewogen, moet de chauffeur zich legitimeren en kan hij als particulier per jaar maximaal 2.000 kg grof vuil storten. Ongeveer 10 minuten gebruikt hij om zijn meegebrachte spullen te verdelen over de verschillende ‘fracties’ en te storten in gescheiden bakken voor bijvoorbeeld bouwafval, hout en ijzer etc. etc. Bij de terugtocht wordt zijn auto opnieuw gewogen op de weegbrug. “Groen en karton zijn vallen niet onder de 2.000 kg beperking”, aldus Van der Plas.

Wachttijden

Er waren dagen dat op de milieustraat meer dan 170 auto’s bediend moesten worden en dat gaf lange wachttijden, de hele J.C. de Rijpstraat stond soms vol. Sommige brengers werden er behoorlijk chagrijnig van en er werd geruzied met veel verbaal geweld.

Bij Leidse Inzameling en Reiniging werken ca. 90 ambtenaren. De gemeente heeft deze dienst, anders dan veel andere gemeenten, niet aan particuliere ondernemers uitbesteed. En daarom is het nu ook mogelijk bedrijfsveranderingen, nu dus op initiatief van het personeel, als gemeente zelf in te voeren. In 2021 werd 2,4 duizend ton grof afval van huis afgehaald en datzelfde jaar 5,2 duizend ton afgeleverd op de milieustaat.

Van de bezoekers van de milieustaat maakt ongeveer 30% een ommetje langs het Warenhuis waar herbruikbare apparaten en dergelijke kunnen afgegeven worden, die soms gerepareerd, hergebruikt kunnen worden. En hoe gaat ’t met het paradepaardje de Green Bag voor tuinafval? In 2021 werden 2.400 stuks bij huis opgehaald. Het ophaal seizoen loopt van februari tot december, de laatste lichting was 29 november. Maar als u nog een Green Bag heeft staan, zijn er twee data in december en één in januari waarop die nog opgehaald wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *