Muziekschool Hazewindsteeg voor iedere Leidenaar

De muziekpoot van BplusC, muziekeducatie en -programmering, wordt ondergebracht in het voormalige K&O pand aan de Hazewindsteeg naast de Schouwburg. Door ‘t samenbrengen van verschillende kunstvormen, beroepsartiesten en amateurs, probeert het stadsbestuur een inspirerende cultuuromgeving te laten ontstaan. Dé plek waar iedere Leidenaar, liefhebber van kunsten, zich thuis voelt.

door Hans Schuurman

Cultuur wethouder Yvonne van Delft schrijft aan de gemeenteraad dat de nieuwe muziekschool een breed en laagdrempelig aanbod gaat bieden en stimuleringsgeld komt voor kinderen en jongeren t/m 21 jaar van uitvoerende kunsten. De focus ligt daarbij op muziek waar geen (commerciële) markt voor is. Want iedereen moet kunnen meedoen, kunnen deelnemen en (co)creëren, aldus Van Delft. En zoiets vraagt volgens haar vraagt inzet van de creatieve professional, het publiek, de instellingen én overheden om dit mogelijk te maken. “Gelijke kansen bieden,  begint met toegang, overal en voor iedereen”, zegt de wethouder.

Het college van B&W heeft het ooglaten vallen op het pand die in de volle lengte aan de Hazenwindsteeg staat, hét Cultuurhuis (C-Hub), waarin wordt samengewerkt tussen schouwburg en muziekschool en faciliteiten biedt voor en met de vrijwilligers van Hot House, De X, Van Polanen presents en de muziekstudio plus oefencabines voor bands in het Muziekhuis.

De BplusC muziekactiviteiten vinden nu nog plaats in de muziekschool aan het Rapenburg en het muziekhuis Qbus, Middelstegracht. Deze gebouwen wil de gemeente van de hand doen. Het voormalige K.&O gebouw is een kolossaal pand met drie verdiepingen, de vloer oppervlakte is wel kleiner dan die muziekschool en het muziekhuis samen. Er is wel een onderhoudsachterstand, en dat is een milde term voor de toestand in het gebouw als je dor de ramen gluurt. Misschien wordt er nog wel ondergrondse oefenruimte gegraven, er zijn ook gedachten over een binnentuin. Maar even kijken  wat de oude huisvestinggebouwen opbrengen want er rouleert een bedrag voor opknapkosten van de nieuwe Muziekschool van € 7 miljoen.

Hoe de horeca georganiseerd wordt, is ook nog een punt van discussie. Zelf cateren óf uitbesteden aan commerciële horeca is de keuze. Best Western Hotel, voormalige Antonius Clubhuis, aan de andere kant van de Hazewindsteeg, kwam eerder als mogelijkheid ter sprake. De beslissing hangt samen met de keus of de horeca exploitatie deel uitmaakt van de bedrijfsvoering.  Het is wel pech dat de nieuwe directeur die enige maanden geleden aantrad, al weer vertrokken is. Voor de zomervakantie worden in het stadhuis knopen doorgehakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *