Strooien wij zout  of zand bij gladheid?

Wethouder Ashley North (GroenLinks) beloofde in de laatste gemeenteraad van 2022 ook kisten met strooizout aan de Leidse buitenwijken, maar aanleiding  van vragen over de gladheidsbestrijding van raadsleden van SP en VVD. Vorig jaar kreeg hij al zo’n verzoek. North: “We gaan de extra plekken voor deze extra zoutkisten in kaart brengen”. Maar is een voorraadje zand op veel plaatsen in de wijk geen betere optie? 

door Hans Schuurman

Op 16 en 17 december was het spekglad, de beregende straten vroren door de dalende temperatuur op. Veel valpartijen met soms met botbreuken tot gevolg was het gevolg , 81 Leidenaren werden behandeld in het LUMC. In de Merenwijk waren vooral voetgangers het slachtoffer, de trottoirs waren glijbanen en vrijwel onbegaanbaar.

Volgens de gemeente website wordt bij gladheid zout gestrooid op doorgaande wegen, kruispunten, viaducten, bruggen, bus routes, doorgaande fietsroutes en plekken waar veel voetgangers komen. Aan de hand van voorspelde gladheid, signalen van de politie en eigen waarneming van de gemeente wordt bepaald of er gestrooid moet worden, meldt de gemeente. Op Twitter kunnen Leidenaren lezen waar en wanneer er gestrooid wordt en dat op ‘strooiroutes op de kaart (pdf, 322 kb)’ ook bekijken.

Inwoners kunnen op werkdagen tussen 8.30 en 15.00 uur gratis een emmertje of tasje zout afhalen in de Stevenshof op het adres Kenauweg 3 om straten en stoepen ijsvrij te houden. En omdat bruggen bij vorst snel glad worden, heeft de gemeente bij de meeste bruggen in Leidens binnenstad zoutkisten geplaatst ten einde de brug bij gladheid met de hand te strooien.

Milieuonvriendelijk

Het nadeel van zout strooien is  helaas dat het weinig milieuvriendelijk is en het gras en planten langs de weg schaadt. Zout zorgt bovendien voor een laagje smeltwater dat tien keer gladder is dan sneeuw of ijs. Bovendien is pekel (vochtig zout)  alleen effectief als het ingereden wordt, en wordt daarom alleen gebruikt als er (veel) auto’s over heen rijden. Voor voetgangerspaden is zout niet aan te bevelen en daar werd, althans in de Merenwijk, dan ook niet gestrooid. Op gladde plekken waar weinig gelopen of gereden wordt is het beter om zand te strooien. Ook als het harder vriest dan ‑7°C is werkt zand het beste. Maar zand, anders dan zout, zorgt niet voor dooi. Wel maakt het gladde oppervlakken stroever en direct beter begaanbaar en daarbij is zand ook veel milieuvriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *