Burgemeester Lenferink: Jaarwisseling verliep redelijk, niet goed 

Door corona was er drie jaar geen nieuwjaarsreceptie maar die traditie werd maandagavond hersteld. Ditmaal waren de bewoners van alle Leidse straten wonend op huisnummer 23, 123, 223 enz. speciaal uitgenodigd. Ongeveer 500 receptie bezoekers in de Pieterskerk voor een royaal hapje en een drankje met de burgemeesters die op het nieuwe jaar een toost uitbracht met een glas mineraalwater

door Hans Schuurman

“Redelijk, verliep de jaarwisseling, niet goed”, vertelt burgmeester Lenferink. Geen grote ongeregeldheden of ongelukken en de schade wat lager dan vorig jaar. Maar alle verloven van politie en brandweer moesten wél ingetrokken worden. Opstootjes in sommige delen van de stad, die de politie de kop moest indrukken. En ook politie en brandweer bekogeld werden met vuurwerk, gewonden door vuurwerk en in brand gestoken auto’s. Het vuurwerkverbod dat op sommige plaatsen golf, werd niet nageleefd. Lenferink: “De gemeenteraad wil graag Leiden als vuurwerkvrij stad, ik ook. Maar de ervaringen in de 12 steden die dit jaar zo’n verbod afgekondigden, maakten duidelijk dat afkondigen alleen van zo’n verbod niet voldoende is”. Zo’n vuurwerk verbod moet breed door de bevolking gedragen worden en indien massaal genegeerd kan niet gehandhaafd worden en schaadt dit de geloofwaardigheid van het bestuur.

“Deze gemeenteraad is de zesde die ik hier in Leiden meemaak en na de verkiezingen sterk vernieuwd. Van de 39 raadsleden zijn er 25 nieuw”, vervolgt de burgemeester. “Een heel jonge gemeenteraad, de helft van de leden is onder de 35 jaar. Fijn, want er wordt zo vaak gezegd dat jongeren minder belangstelling zouden hebben voor politiek”. Na de verkiezingen waren er verschuivingen in het politieke krachtenveld, vertelt Lenferink. Groen Links, Partij Sleutelstad en de Partij voor de Dieren wonnen en een nieuwe partij ‘Studenten voor Leiden’ deed zijn intrede. De burgemeester verwacht dat de hoofdkoers van het stadsbestuur de komende jaren niet sterk verandert en juicht dat toe. Lenferink: “Consistent bestuur is goed voor de samenleving”.

Lenferink: “We leven in een tijd en een wereld waar heel veel gaande is: de energiecrisis, het klimaatvraagstuk, de oorlog in Oekraïne, spanningen tussen landen en het toenemende aantal vluchtelingen wereldwijd. Prijsstijgingen, personeelstekorten en lange levertijden, de toeslagenaffaire, de stikstofcrisis met de boerenacties, de problematiek rond de schade door de gaswinning in Groningen. Er bestaan grote woningtekorten en problemen bij het organiseren van vluchtelingenopvang door het Centraal Orgaan Asielzoekers. Deze stapeling van onzekerheden en dreigingen maakt ons allemaal onzeker en zet het vertrouwen in de Nederlandse politiek en het kabinet onder druk. Lenferink: “Als we elkaar blijven helpen, zoals we dat in Leiden gewend zijn, ben ik ervan overtuigd dat we deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Want onze samenleving is zeer veerkrachtig”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *