Jubileumtentoonstelling over de monumenten van Diogenes

“Diogenes bestaat nu vijftig jaar, maar doel en kenmerken van de stichting zijn onveranderd.” Dat zei Laurens Beijen, de voorzitter van de Stichting Diogenes Leiden, bij de opening vrijdag jl. van een jubileumtentoonstelling in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Het doel van Diogenes is herstellen en in goede staat houden van monumenten. De stichting is een non-profitorganisatie.

door Hans Schuurman

De stichting Diogenes werd opgericht in 1973. De initiatiefnemers wilden iets doen tegen het verval van de vele monumentale panden in Leiden. Het eerste project was herstel van drie kleine panden aan de Lokhorststraat. Het stadsbestuur had ze kort daarvoor nog bestemd voor sloop, maar Diogenes verbouwde ze tot drie pareltjes. Daarna volgden veel andere projecten zoals de hoek Hogewoerd/Watersteeg, de Latijnse School en het Mierennesthofje.

Een recent project van Diogenes is de restauratie van een voormalige wijnkoperij aan de Hogewoerd. Ook het naastgelegen huis waar ooit de dichter Piet Paaltjens woonde werd toen hersteld. Diogenes was drie keer gastheer tijdens de Open Monumentendagen en ontving vele enthousiaste reacties van de bezoekers.

Beijen hoopt dat Diogenes dit jaar bij de Open Monumentendagen opnieuw gasten te kunnen verwelkomen. Nog maar een half jaartje geleden kocht de stichting het hoekpand Hogewoerd 132. De architect Marcel van Dijk is nu bezig met het restauratieplan. Als de vergunningen en de financiering rond zijn, wordt in de loop van dit jaar begonnen met de verbouwing.

De expositie in BplusC geeft een overzicht van de panden die Diogenes in de loop van de jaren restaureerde. Een bijzonderheid is dat er ook voorwerpen te zien zijn die bij restauraties zijn gevonden, met daarbij een paar aardewerken potjes uit het begin van de vijftiende eeuw afkomstig uit een beerput onder de Latijnse School.

De jubileumtentoonstelling van Diogenes is tot en met 4 maart te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Meer over Diogenes is te vinden op hun website https://www.diogenes-leiden.nl. De stichting verstuurt op aanvraag periodieke Nieuwsbrieven waarop belangstellenden zich gratis kunnen abonneren. Diogenes heeft een ANBI-status hetgeen betekent dat uw gift voor belasting aftrekbaar is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *