Speculanten jagen huizenprijs op

Een gemeentelijk woning opkoopverbod voorkomt dat onroerend goed beleggers huizen wegkapen voor de neus van starters en Leidse middeninkomens, aldus Thijs Vos van Partij Sleutelstad. “Speculanten kopen vaak huizen op om die vervolgens voor hogere prijzen van de hand doen. Een huis is om er in te wonen, niet om er geld aan te verdienen”, vindt hij. Wethouder Julius Terpstra (CDA) wacht liever met zo’n plaatselijke regelgeving op Haagse wetgeving. Maar hoe lang nog?  

door Hans Schuurman

Het is niet voor het eerst dat de gemeenteraad aandringt op opkoopbescherming. In 2019 al, sprak de gemeenteraad zich erover uit. Na aandringen en suggesties, beloofde het stadsbestuur in juli 2022 met een voorstel te komen. Bouwwethouder Terpstra rechtvaardigde vorige week echter zijn afwachtende houding met als argument dat plaatselijk regelgeving nu behalve razend ingewikkeld ook het toekomstige verkameringsbeleid zou kunnen doorkruisen.

Doorpakken

Zijn afwijzende houding staat op gespannen voet met hetgeen de toenmalige CDA lijsttrekker in verkiezingstijd zegt in een promo filmpje: Aan de term ‘doorpakken’ over woningregelgeving werd hij pijnlijk herinnerd in het betoog van Harbert van der Kaap van Partij van de Dieren die Terpstra het vuur na aan de schenen legde in de vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

En hoe vaak vissen Leidenaren op huizen(koop)jacht achter het net? Vos: “Vaak en wel op twee manieren: 1. Het totale aantal woningen dat door investeerders wordt gekocht  was 26,7% in 2020. Dat percentage is inclusief woningen die investeerders van collega’s beleggers (doorver)kochten. 2. Het aantal woningen dat investeerders van particulieren kochten, bedraagt de afgelopen jaren ca.  5%, maar liefst 450 woningen in de periode 2018-2021”.

Het huidige stadsbestuur  gedragen door GroenLinks, D66, PvdA en CDA,  beloofden na verkiezingstijd met een breed pakket aan woningmarkt regulerende maatregelen, van opkoopbescherming, verhuurvergunning en een nieuw verkameringsbeleid. Volgens Vos ligt een nieuw verkameringsbeleid zowel juridisch als politiek heel gevoelig en zijn D66, CDA en PvdA bovendien ernstig verdeeld.

De twee Haagse wetten waar Terpstra met smacht op wacht, betreffen het verkameringsbeleid en de verhuurvergunning/goed verhuurderschap.  Vos en zijn mede-voorstel indieners opponeren tegen de afwachtende houding Terpstra, daarbij het  argumenten gebruikend dat de opkoopbescherming al sinds januari 2022 mogelijk is. Volgens hem is de invoering van de opkoopbescherming wel degelijk juridische mogelijk en praktisch haalbaar. Partij Sleutelstad, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Studenten voor Leiden wijzen er fijntjes op dat in gemeentes als Utrecht, Den Haag, Haarlem en Groningen hun stadsbesturen wél het lef hadden woningspeculanten de voet dwars te zetten. Het voorstel wordt geagendeerd in de eerst volgende  gemeenteraadsvergadering dat tijd en ruimte geeft aan GroenLinks, D66, PvdA en CDA te overdenken wat zwaarder weegt, verkiezingsbeloften of (tijdelijk) mankerende plaatselijke regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *