Lokale politie partijen staan op achterstand

Wat je ook denkt over de integriteit of het clientelisme van Haagse raadslid/oud wethouder Richard de Mos die nu voor de rechter staat, dat zijn partij ‘Hart voor Den Haag’ zonder een landelijk sponsorende partij op achterstand staat, wordt algemeen erkend. Leiden heeft ook twee lokale politieke partijen, Studenten voor Leiden en Partij Sleutelstad. Hoe slaagde deze laatste partij erin toch 3 gemeenteraadszetels te veroveren?

door Hans Schuurman

Plaatselijke afdelingen en raadsfracties van landelijke politiek partijen krijgen, behalve overvloedige deskundigheidssteun, voor bepaalde gelegenheden zoals de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen, een financiële bijdrage van hun landelijke partij. “Maar wij hebben geen landelijke partij”, zegt Thijs Vos van Partij Sleutelstad. “Als partij met 3 raadszetels, leveren wij ook een volwaardige bijdrage aan het democratisch bestuursproces in de stad”. “Taken die door het rijk steeds meer overgeheveld worden naar de gemeenten, maken het werk omvattender én tevens interessanter. Maar in tegenstelling tot de landelijke partijen krijgen wij geen subsidie.”. “Wist je trouwens dat bijna de helft van alle gemeenteraadzetels in Nederland bezet worden door lokale partijen!”

Hoeveel geld gaven jullie uit in het afgelopen verkiezingsjaar 2022? Vos: “We hebben vorig jaar zo’n € 6.000  besteed aan campagnekosten, geld voor verkiezingsmateriaal, posters, advertenties, pamfletten, vergaderingen, attenties etc. etc.. En hoe kwam je aan er aan? Vos: “Van die  6.000 euro was een paar honderd euro contributiegeld van onze leden. Het grootste deel hebben we uit eigen zak betaald. Sommige leden hebben ter hoogte van € 1.000 bijgedragen en bovendien lapten een aantal sympathisanten honderd euro die ze konden missen. Niemand daarvan had zakelijke belangen of werden daarvoor beloftes gedaan als tegenprestatie, zoals De Mos dat wordt verweten? “Wat denk je wel”, reageert Vos verontwaardigd, “natuurlijk niet”. Vos wijst ook op het belang van vrijwilligers: “Hun inzet is niet in geld uit te drukken, maar het belang is nog groter dan het aantal donaties. Je kunt wel geld hebben om flyers te drukken, maar zonder vrijwilligers kun je ze nog niet verspreiden.”

Afdracht

Voordat Partij Sleutelstad haar kandidatenlijst opstelde voor de 2022 gemeenteraadsverkiezingen spraken zij af dat zij maandelijks 10% van de raadsvergoeding, ca. € 2.000, de som van aanwezigheid- en onkostenvergoeding,  zouden afdragen aan de partij. Vos: “Daarmee betalen we onze kosten. Ongeveer de helft zetten we opzij voor de campagnekas in 2026. Op die manier is de partij zelfvoorzienend en financieel onafhankelijk.”

Er is een verbeterde landelijke wetgeving in de maak van de ‘Wet financiering politieke partijen’, maar die gaat uitsluitend over landelijke verkiezingen. Deze bepaalt dat straks politiek partijen een gift van € 1.000 of meer moeten melden, dat bedrag was voorheen € 4.500. Voor lokale partijen is geen wettelijke regeling, slecht een giften reglement is verplicht. Grote donaties publiceren wij in de jaarrekening die op onze website staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *