Catharinasteeg krijgt total make- over

De Catharinasteeg, is ’t langzaam verkeer doorsteekje geworden tussen de Aalmarkt en Breestraat, van de hooggespannen detailhandel verwachtingen uit 2017 is weinig terechtgekomen. Op de smeedijzeren putdeksel in de steeg staat de beeltenis van Catharina van Padua. Deze martelares des geloof had het ook niet makkelijk. Het zat ook de Catharinesteeg tegen door corona, inflatie en de energiecrisis. “Met een economische impuls van 20 projecten, waaronder de Catharinasteeg, wordt alles grondig aangepakt”, belooft Centrummanager Gijs Holla.

door Hans Schuurman

Met het geld van het ‘Actieplan Impuls Leidse lokale economie’ beoogt wethouder Fleur Spijker de Catharinasteeg, Pieterskerk-Choorsteeg en de Vrouwensteeg bekoorlijker te maken. Groen, bankjes, ruimte etc., met de ideeën van winkeliers en centrummanager Gijs Holla moet de verbinding tussen de winkelgebieden Breestraat, Aalmarkt en Haarlemmerstraat voor het publiek een aantrekkelijk loopje worden.

In de afgelopen 6 jaar is het winkelbestand danig uitgedund aan de westzijde is nog (steeds) een winkel van Hennis en Maurits en op het einde van de steeg de boekhandel Mayflower. Beide winkels hebben hun (hoofd) ingang niet in de steeg. De winkelbezetting aan de andere kant is mogelijk nog kaler. Baristo café en de ingang tot een binnentuin biedt toegang tot twee terrassen in het Carharinahof. Het faillissement van V&D en later Hudsons Bay hielp ook niet de levendigheid van de Catharinasteeg te bevorderen. En wat je zegt over dat illegale fietsdoorsteekje, daarvan wil Centrummanager Holla helemaal vanaf. “Dus, nog een bord die een aangeeft dat je in de Catharinasteeg niet mag fietsen? Daar trekt niemand zich wat van aan, vreest oud gemeenteraadslid Holla die als verkeersspecialist gold in een vorige gemeenteraad. Lekker rechtdoor crossen vanaf de helling van de Catharinabrug is moet straks niet meer mogelijk zijn, denkt hij hardop, bijvoorbeeld door plantenbakken.

Indertijd spiegelde de Leidse plannenmakers van Catharinasteeg zich aan de bekende ‘9 straatjes buurt’ in binnenstad Amsterdam. Dit is een publiekssucces waar bijzondere winkels zich graag willen vestigden. In deze 9 straatjes vindt men bijzondere winkels waar je graag even naar binnen kijkt binnen loopt. Zoals een poppendokter, tandenborstel winkel, sieradenwinkel, een winkel met verschillende niche producten in iedere hoek van de zaak. Detailhandel met een sfeer van vertier en creativiteit. Dus moet de Catharinasteeg dus opgedeeld worden in kleinere winkel ruimten met bloembakken voor de deur, het is een van de opties waarover wordt nagedacht.

Holla: “Deze economische impuls is hoognodig. Ondernemers hebben het zwaar door de economische crisis. Wij zijn daarom blij dat we samen met de gemeente de komende jaren gaan investeren in onze binnenstad om deze nog aantrekkelijker te maken om te ondernemen, verblijven en wonen”.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *