Dierenwelzijn een papieren gevecht?

De raadsleden Lianne Raad en Laura Delver beide Partij van de Dieren vroegen het stadsbestuur of dierenwelzijn wordt geschaad door geitje, lammetjes of varkentjes rond te laten rondlopen op een studentenbijeenkomst, met Kerst een ‘Levende Kerststal’ in te richten en/of dierenknuffelbijeenkomsten voor ouderen te organiseren? Daar gaan wij niet over, antwoordde B.&W. Maar waarom ging de PvdD er niet zelf op af, riep zij de organisatoren niet ter verantwoording, in plaats van de gemeente te vragen wat die ervan vindt?

door Hans Schuurman

De PvdD is hevig teleurgesteld in de gemeente omdat die het niet tot haar taak rekent dierwelzijnsregels toe te passen bij evenementen die buiten de openbare ruimte georganiseerd worden. “De handhaving daarvan berust bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), beantwoordde B.&W hun vragen. De PvdD speurde op de site van dierenwelzijnsorganisatie ‘House of Animals’ schrijven zij aan B.&W. en kwam erachter dat in Leiden bij verschillende gelegenheden vorig jaar dieren voor vermaak ingezet werden. Zij maanden het stadsbestuur: ‘doe er wat aan’ over een ‘Levende Kerststal’ in de Stevenshof; varkentjes en lammetjes die mee feesten met studentenvereniging Minerva (20 april 2022) een knuffelfarm bij KDV  Teddy Kids (25 maart 2022) en Libertas (7 mei 2022) met aaibare diertjes voor ouderen. “De PvdD is er mordicus op tegen dat dieren gebruikt worden”, stelt de Leidse Dierenpartij in haar vragen over naar hun mening dieronvriendelijke evenementen soms een klein jaar na dato.

Party crasher

In 2014 bij de opening van KDV Teddy Kids aan de Rijnsburgerweg was Mala een Afrikaanse olifant te gast ter verhoging van de feestvreugde. Dick de Vos, toentertijd het enige PvdD gemeenteraadslid, was party crasher. De Vos had zich bij die gelegenheid zelf uitgenodigd, sprak een half uur indringend met de directeur ondernemer Artem Tolmachev die vervolgen nog tijdens de bijeenkomst aan de aanwezigen vertelde dat hij nooit meer een olifant ter publiek vermaak zou engageren. De Vos de dierenpartij party crasher kon tevreden met zijn interventie. De Vos en Tolmachev zwaaiden olifant Mala uit nog tijdens het evenement, de directeur bedankte hen voor het nieuw verkregen inzicht en je kreeg bijna tranen in je ogen bij het zien met hoeveel pijn en moeite de Afrikaanse reus in een transportauto gehesen werd voor terugreis naar Hamburg van 10 uur (!). De Vos had al eerder bij de gemeente (ook) geprobeerd Mala’s komst te verhinderen. De gemeente antwoordde hem indertijd dat zij een feestje met Mala dat op eigen terrein gehouden werd niet kunnen verbieden. De Vos nam daarmee toen geen genoegen, ging er zelf op af, ging de discussie aan en nadat iedereen zag hoe Mala de terugreis aanvaarde, waren bijna alle gasten ouders, opa’s en oma’s die het niet eens waren dat een olifant niet op een kinderfeestje uitgenodigd hoort te worden.  

De PvdD gaf voorafgaand aan deze publicatie als reactie dat zij alsnog contact zou opnemen met de organisaties die wellicht geen idee hebben dat het plezier van mensen niet opweegt tegen het lijden van dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *