Katwijk had al een synthetische ijsbaan

De drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn was een publiekssucces, ze trok veel extra mensen naar de binnenstad in de periode rond de feestdagen. Maar is er geen duurzamere oplossing in deze tijd klimaat crisis en energieprijzen die de pan uit reizen vroeg Rosie van Pijpe (GroenLinks) aan het college van B&W.

door Hans Schuurman

De gemeente antwoordt dat de ijsbaaneigenaar en -organisator, Stichting Sport in Beeld, alles al in het werk gesteld hebben dit jaar te verduurzamen. Er werden geen fossiel brandstoffen gestookt, de koelinstallatie draaide op het groene stroomnetwerk van de gemeente en de ijsbaan was verlicht met Ledverlichting. Voorts waas de houten bebouwing van De Forest Stewardship Council (FSC) van een Leids bedrijf gehuurd en herbruikbaar.

De gemeente belooft evenwel, samen met de Stichting Sport in Beeld alsmede het Centrummanagement Leiden bij een volgende gelegenheid nog beter te letten op het verder verduurzamen van de ijsbaan.

In onze buurgemeente Katwijk werd tijdens de jaarwisseling een synthetische schaatsbaan gebruikt, met het synthetisch ‘Glice’ die volgens hen geen energie gebruikt. Een baan van 400 vierkante meter 25 bij 35 meter die een groot deel van het Andreasplein besloeg. Het was de eerste ijsbaan in Nederland waar van deze Zwitserse technologie gebruik werd gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *