Park De Zwijger overbrugt straks Willem de Zwijgerlaan

De Willem de Zwijgerlaan tussen de Kooilaan en de IJsselmeerlaan wordt verdiept aangelegd en krijgt een overkapping. Er komt een park bovenop met alleen fietsen en voetgangers. Door deze overkluizing van de snelweg vervalt de barrière tussen de twee verouderde wederopbouwwijken aan beide zijden. De kruising met IJsselmeerlaan en Sumatrastraat wordt ongelijkvloers plus een bovengrondse rotonde bij de Kooilaan.

door Hans Schuurman

Groen en leefbaarheid wint door hoger en dichtere bebouwing levert de bewoner in. Intensiever bouwen betaalt de rekening, natuurlijk met financiële hulp van de rijksoverheid. Het gebiedsontwikkeling plan ligt tussen IJsselmeerlaan/Sumatrastraat, Surinamestraat, Curaçaostraat, Joop Vervoornpad en de volkstuinen Ons Buiten. De gemeente past 75 miljoen bij en de woningcorporaties Portaal, De Sleutels en Ons Doel putten uit allerlei rijkspotjes de nodige miljoenen.  Omdat die subsidieverstrekking tijdslimieten heeft, moet al in 2024 tenminste één heipaal de grond in worden gejast, anders vist B&W achter het net. De buurt ondergaat de komende jaren een metamorfose met meer en goede woningen en misschien met het minder plezierige idee dat er straks 800 woningen meer op zelfde stukje Leidse aarde staan.

Tuin van Noord ontsloten

Het dakpark, ‘Park de Zwijger’, wordt ca. 300 meter lang. Het is geen tunnel want er zit een flink (lucht) gat in de overkluizing. Expres opengelaten om de strenge en kostbare regelgeving die aan een tunnel kleeft te ontlopen. Op het dak een groen oase, ontmoetingsplek met speel voorzieningen en alleen fiets- en voetpaden.  

Aan de stadskant (zuidzijde) van de Willem de Zwijgerlaan worden de 5 blokken verouderde portiekflats, de nummers 233 t/m 411, afgebroken. Hier worden nieuwe woningen gebouwd. Aan de Merenwijkkant van de Willem de Zwijgerlaan (noordzijde) wordt hoger gebouwd, hoogte accenten van 70 en 50 meter, de rest van de nieuwe bebouwing blijft onder de 30. Het huidig aantal sociale huurwoningen dat gesloopt wordt, komt in de nieuwbouw met extra 800 terug. Voor de nieuw toe te voegen woningen wordt gedacht aan een mix en 51% sociale huur en verder vrije sector koop of huur. B&W bestemt 10% van toegevoegde sociale huurwoningen voor bijzondere doelgroepen.

Verkeersafwikkeling

De verkeersafwikkeling uit de Merenwijk over de IJsselmeerlaan moet vanwege de verdiepte ligging van de Willem de Zwijgerlaan worden aangepast. Afslaand verkeer IJsselmeerlaan richting Centrum slaat straks ongeveer 150 meter voor de Willem de Zwijgerlaan het huidige Joop Vervoornpad in dat dan Verlengde Kooilaan gaat heten om vervolgens in te voegen op de Kooipleinrotonde. Verkeer vanaf Leiderdorp slaat straks rechtsaf de IJsselmeerlaan in op een rijstrook waar ooit het opgeheven fietspad lag. Het ligt in de bedoeling dat op 23 februari de gebiedsontwikkeling in de gemeenteraadscommissie besproken wordt en insprekers daarover gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *