Kinderhartchirurgie centrum verdwijnt uit Leiden

De keuze van minister Kuipers voor de resterende twee kinderhartcentra valt op Groningen en Rotterdam. Leiden ziet over ruim twee jaar kinderhartchirurgie vertrekken uit het LUMC. Een teleurstellende uitkomst voor de Leidse politiek. Unaniem waren zij het eens dat kinderhartcentrum CAHAL hier moest blijven. Leiden heeft er de beste papieren voor en voert de meeste operaties uit in dit unieke specialisme.

Sander van Diepen fractievoorzitter D66 Leiden: “Het is slecht nieuws voor de Leidse regio, we zijn bitter teleurgesteld. Gezien de kwaliteit van de zorg had Leiden de beste kaarten, helaas is omwille van regionale spreiding en toegankelijkheid anders besloten.”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht vorig jaar wat de impact zou zijn van vertrek uit Leiden van deze gespecialiseerde zorg en waarschuwde voor het domino-effect bij verlies van de kinder-IC en academische status. Met dit rapport heeft de Leidse politiek afgelopen maanden voor én achter de schermen gepleit voor behoud van de kinderhartchirurgie in Leiden.

Van Diepen: “Hoewel het besluit duidelijkheid geeft, blijven er veel vragen en onzekerheden met name voor het Leids onderwijs, onderzoek en de economie.  Wij moeten voorkomen dat deze bedreigende scenario’s werkelijkheid worden.”

Minister Kuipers heeft direct aangegeven dat dit het begin is van een grote schuifpuzzel. Met als doel complexe zorg in Nederland per specialisme te bundelen. Door het samenvoegen van afdelingen, zullen artsen vaker de handelingen uitvoeren en worden ze beter in hun werk. De minister kijkt nu naar Rotterdam en Groningen voor een volgende stap om hun specialismen weer af te staan aan Leiden en Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *