Hoofdvestiging BplusC blijft in de Nieuwstraat

Zeven jaar zocht de gemeente naar een geschikte(re) locatie voor BplusC en komt ze nu uit op de zelfde plek, hoofdvestiging Nieuwstraat wordt verbouwd. Andere locaties Catharinasteeg/Breestraat/Aalmarkt  en het oude V&D gebouw werden te klein of te duur bevonden. De verbouwing Nieuwstraat kost 6,2 miljoen en in 2027 kun je in de nieuwe bieb op het oude adres weer boeken lenen. In hoeverre is de keus van B&W ook de publiekskeus?

door Hans Schuurman

De locatie Catharinasteeg/ Breestraat/ Stadsgehoorzaal viel al snel af na de constatering dat er onvoldoende ruimte was voor een centrale bibliotheek. En de keus voor het oude V&D pand, Aalmarkt 22, dat eerder als voorkeur locatie aangemerkt en met enthousiasme werd ingehaald als een publiekstrekker van de binnenstad? B&W durft ’t niet aan. De laatste huurder, Hudson Bay, heeft het gebouw compleet gestript achtergelaten, de kosten voor verduurzaming, (klimaat) installaties en verbouw zijn huizenhoog hoog, vertelt Van Delft. Meer geld dan de Nieuwstraat? Nee, ongeveer evenveel. Of de gemeente het pad Aalmarkt 22 koopt of huurt, het vraagt dezelfde investeringen, maar kost veel tijd en die gedeelde zeggenschap met andere huurders of eigenaren dát ziet de gemeente al helemaal niet zitten. De kersverse directeur van BplusC, Margot Nicolaes, doet ook een duit in het zakje met haar opmerking dat alle beheerders van Nederlandse bibliotheken die niet op begane grond niveau liggen, spijt hebben van hun locatie keuze.

Zo wordt Nieuwstraat 4, eerder afgeschreven en aangeprezen als profijtelijke locatie voor een sjiek hotel, de voorkeurslocatie voor de nieuwe bibliotheek. Het is al gemeentebezit dus de gemeente kan zonder veel bemoeienis van anderen zijn gang bij de inrichting en ontwikkeling als de ‘third place’.

Third place.

Van Delft: “Een moderne bibliotheek is een maatschappelijke huiskamer (third place) een inspirerende plek om te verblijven, je terug te trekken maar ook voor ontmoeting en uitwisseling. Een laagdrempelige ontmoetingsplek, naast wonen en werk, waar mensen graag komen. Met meer verblijfs- en ontmoetingsruimte, en multifunctioneel te gebruiken. Een kennis- en informatiehuis, dat gericht bijdraagt aan de informele lees- en leercultuur in de stad”. Met de uitbreiding van het aantal vierkante meters wordt de exploitatie wel duurder. Hoeveel kan zij nog niet zeggen. Dit besluit heeft mogelijk invloed op andere de BplusC locaties, zoals Hazewindsteeg en Volkshuis, erkent zij, maar over de wijkbibliotheken in de Merenwijk, Stevenshof en Het Gebouw valt niets te vrezen”. De klant zal wel enig ongemak ervaren, erkent zij. De boeken van Nieuwstraat 4 moeten eerst verhuisd worden vóór de verbouwing en 2 tot 3 jaar later, na de verbouwing teruggebracht. Waar kunnen al die stapels boeken nou tijdelijk gestald worden? Misschien is de oude V&D en als het bevalt , kunnen ze er blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *