Provinciale verkiezen bepalen ook samenstelling Eerste Kamer

Leidenaar Paul van Meenen (67) is nog maar eventjes lid van de Tweede Kamer, hij is de D66 lijstrekker voor de Eerste Kamer. “Toen ik mijn moeder (101) over mijn loopbaanswitch vertelde, zei ze: “Dat is een mooie promotie Paul en op jouw leeftijd”. Te vergeef zoekt men de naam Van Meenen op een kandidatenlijst voor de provincie voor 15 maart. De Eerste Kamer wordt namelijk indirect gekozen en vervolgens kiezen de Provinciale Statenleden de 100 leden van de senaat een deftig woord voor de Eerste Kamer.

door Hans Schuurman

Deze Eerste Kamer heeft de grondwettelijke taak wetten goed te keuren of te verwerpen, veranderingen aanbrengen in nieuwe regelgeving mogen ze niet. De meeste (kandidaat) vertegenwoordigers zijn gepokt en gemazeld in de politiek. Ruime maatschappelijke en/of juridische ervaring maakt hen geschikt de stofkam door wetsvoorstellen te halen voordat de Koning met zijn handtekening dit voorstel tot wet maakt.

Van Meenen werd na zijn studie in Leiden wiskunde leraar en later directeur bestuurder van een grote schoolgemeenschap. “Tot ik op een dag de heg stond te knippen en mijn buurman mij aansprak. Alexander Pechthold zei: “Je moet de politiek in man, D66 is dé onderwijspartij en alles wat je mij nu zo over de heg vertelt, is precies wat wij beogen”. Van Meenen was 10 jaar gemeenteraadslid in Leiden en staat nog bekend als vernieuwer en de initiator van een bestuurscultuur waar samenwerking voorop stond. En dat was in die Leidse politiek jaren van slaande deuren en een tijd waar de politieke partijen elkaar de tent uitvochten, ook echt nodig. In 2012 werd Van Meenen lid van de Tweede Kamer en ontwikkelde zich als dé gezaghebbende onderwijsstem.

Van Meenen: “Nederland staat op het ogenblik voor grote opgaven die schreeuwen om oplossingen. Daadkracht van politici is nodig in de provincies en in de Eerste Kamer bij klimaatverandering, huizenbouw en het herstel van de natuur”. En hij vervolgt: “De conservatieve blokkeerbond bestaande uit BBB, PVV, JA21 en FvD dreigt hiervoor de noodzakelijke oplossingen te blokkeren. Ze ontkennen de problemen en weigeren actie te ondernemen. Die partijen pleiten voor stilstand en Nederland moet juist vooruit”.

Een provinciale stem op D66 is (indirect) een stem op Van Meenen als lid van de Eerste Kamer. Eerste Kamer lid is geen fulltimebaan. Van Meenen: “Fijn, dan heb ik wat meer tijd voor mijn (klein) kinderen, mijn broertje met het syndroom van Down die extra steun nodig heeft en van het geluk dat ik op mijn leeftijd mijn moeder nog bij mij heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *