De Zijlpont vaart weer

Het is 1 maart en de Zijlpont vaart weer mét de vertrouwde pontjesbaas James. Vorig jaar zette hij ca. 30.000 mensen over. “Ik heb wat nieuws aan de boot”, zegt hij geheimzinnig. Een automatisch aanmeer – en afmeer systeem, ik zal het je meteen demonsteren.  En die foto naast je stuurstoel, is dat vriendin? “Nee, dat is Hanny Schaft, de verzetsheldin uit WO 2”. “Ik vertel je onder het varen wel wat ons bindt”.

door Hans Schuurman

Voor het 30ste seizoen is de Zijlpont voor fietsers en voetgangers tussen de noordoostpunt van de Merenwijk en de Zijldijk in Teylingen weer in de vaart.  De vaartijden zijn: dinsdag t/m zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur; op maandag vaart de pont niet. De overtocht voor voetgangers kost € 1,–, fietsers betalen € 1,20. Kinderen tot 10 jaar (zonder fiets) € 0,50. “Op de drukste dag in augustus vorig jaar heb ik in één dag 1.800 passagiers overgezet”, vertelt James.

Hij vergeet bijna te kassieren zo druk heeft hij ’t met het uitleggen van uitvinding. Op dit aanmeer – en afmeer systeem heeft hij patent gekregen. James: “Ik moet altijd met de zijkant van het pontje aanmeren aan de steiger om de passagiers te laten in- en uitstappen. Daarom moet ik bij het wegvaren steeds een grote bocht maken”. Hij wijst bij het wegvaren op een kabelring en een touw die de boot nu bij de achtersteven vasthoudt. De boot draait daardoor direct met z’n voorsteven in de gewenste vaarrichting. Het touw glijdt weg en de boot is los. Vergenoegd geeft James een stevig dot gas. “Kijk alles maar terug op YouTube bij Windfighter”, zegt hij. “Ik heb op mijn uitvinding een patent”.

James verdwijnt in de warme stuurhut, hij houdt niet van de kou. “Ik kom van oorsprong uit Iran en kwam naar Nederland als een politiek vluchteling”, vertelt hij. “Eind jaren ’70 moest ik voor de Ayatollahs wegwezen. Oh, ja die foto is niet van mijn vriendin maar van Hanny Schaft. Je weet wel het meisje met de rooie haar, die haar verzetsstrijd met de doodmoest bekopen. Ik had meer geluk en ik voel mij verwant met haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *