Doe eens gek, zet ‘m in ’t rek

(maar die moet er wel zijn)

Burgemeester Henri Lenferink bindt dit voorjaar weer de strijd aan tegen fietswrakken, weesfietsen en rondslingerende fietsen. Zij veroorzaken hinder veroorzaken of zelfs een gevaar voor het verkeer. Het jachtterrein van de gemeente, eerder de omgeving van Leiden C.S. wordt verplaatst naar de binnenstad. Maar behalve de inwoners te kapittelen, zijn er ook voldoende fiets parkeerplekken voor dit vervoermiddel dat de gemeente als nr. 1 aanbeveelt?

door Hans Schuurman.

Na hondenpoep en verkeerd geparkeerde auto’s zijn fietswrakken en weesfietsen nummer drie op de lijst van grootste publieksirritaties. Een fietswrak is een (brom) fiets zonder stuur, zadel of met vastgeroeste ketting waarop echt niet meer gefietst kan worden. Een weesfiets is een (brom-)fiets die overduidelijk langere tijd niet is gebruikt en waarvan de eigenaar onbekend is. Sinds augustus vorig jaar beet de gemeente zich vast in het verwijderen van wrakfietsen en als je de stad, met name de kleien steegjes, doorfietst verdient het stadsbestuur wel een complimentje. De komende tijd concentreert de gemeente zich op (te) lang geparkeerde/onbeheerde) weesfietsen. De gemeente heeft een maximaal geaccepteerde stallingsduur van 28 dagen in ’t hoofd voordat het een fiets tot ‘weesfiets’ gebombardeerd wordt.  is.

Hotspots

Op drukke bioscoopavonden of bijeenkomsten van studenten ziet dat de burgemeester dat het vaak een ‘enorme bende’ is van fietsen, waarover afspraken gemaakt moeten worden. “Het is ook een taak van exploitanten ervoor te zorgen dat dit netjes gebeurt”, aldus de gemeente. Hierover gaat de gemeente in gesprek gaan met onder andere bioscopen, studentenverenigingen en exploitanten en organisatoren van evenementen. De meest in het oog springende fietsen chaos in het stadsbeeld zijn de gestapelde fietsen. In de Narmsteeg in de buurt van de nooduitgang van bioscoop Lido worden fietsen steeds horizontaler geparkeerd. Meer beugels en stangen waar(aan) de fiets vastgemaakt en gestald kunnen worden, zijn mogelijk een oplossing.  

Handhaving

De gemeente: ”Meldingen van inwoners over mogelijke verweesde fietsen zijn welkom, maar de tips worden eerst opgespaard uit doelmatigheid oogpunt”. Het jaarverslag van handhaving meldt dat het team eind 2022 bestond uit 40 personen,  37 Boa’s en 3 (!) fietstoezichthouders. Er wordt dit voorjaar een tweede vrachtwagen aangeschaft om foute fietsen op te halen en een communicatiecampagne gestart. De gemeente verwacht in de tweede helft van 2023 een start te maken met de daadwerkelijke handhaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *