Lenferink: Als burgemeester sta je altijd aan !

Onverwachts kondigde burgemeester Henri Lenferink in de gemeenteraad donderdagavond zijn vertrek per 1 september aan. Na 20 jaar dienst vindt hij het op z’n 66ste welletje en wil tijd om samen met zijn vrouw Bianca te genieten. “Als burgemeester sta je altijd aan”, zei hij in een interview.

door Hans Schuurman

Henri Lenferink, PvdA wethouder uit Arnhem solliciteerde in 2003 naar de Leidse burgemeesterspost.  In die tijd was de gekozen burgemeester ‘hot’, er werd met afgezwakt voorstel geëxperimenteerd. Daarin blééf ‘De Kroon’ benoemen, in de praktijk ‘t werk van de Commissaris van de Koning, maar voorafgaand hieraan mochten de inwoners van een stad hun kandidaat voorkeur aangeven. Lenferink’s concurrent was Harry Groen, later burgemeester van Noordwijk. Lenferink won de tweekamp met glans en Leidenaren die hem toen bij zijn eerste kennismaking meemaakten, vertelden dat hij vooral veel interesse voor wijken en buurthuizen, waarmee zijn sociale betrokkenheid gesignaleerd werd. Tot op de dag van vandaag kan Lenferink zich de enige ‘gekozen’ burgemeester van Nederland noemen.

Een burgemeester staat boven de partijen en is één wettelijke taak toebedeeld: openbare orde en veiligheid. Hij durfde de vrijgelaten pedofiel Benno L. in de stad huisvesten, liet bij roerige jaarwisselingen, corona crisis, buurtopstandjes, ondermijning etc. etc. zijn gezag gelden. En als het medebestuurders heel soms over de schoenen dreigde te lopen, de ‘chef’ was erbij en alles liep goed af.  

Lenferink is de langst zittende burgemeester van Nederland, 3 keer 6 jarige ambtstermijnen plus twee jaar tot september. Bij de laatste begrotingsbehandeling in de gemeenteraad, toen enige wethouders trots hun ervaring en anciënniteit wilden etaleren: “dit is mijn 2de of 4de begrotingsbehandeling”, merkte Lenferink langs zijn neus op: “Dit is mijn 21ste begrotingsbehandeling”.

Rembrandt Rouwaan, fractievoorzitter van GroenLinks: Lenferink heeft een ongekend grote dossierkennis en is zeer geliefd. Hij heeft de stad veel gebracht, speelde een leidende rol in de aanpak van de coronacrisis in onze regio. We gaan hem missen maar gunnen hem van harte zijn rust.

Gijs Holla, City Manager: Lenferink heeft in die 20 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Leiden tot kennis- en cultuurstad als regiocentrum. Zijn contacten in de regio en Den Haag waren zeer waardevol, een uitstekende ambassadeur voor Leiden. Wij danken hem voor zijn jarenlange inzet.

Carel Stolker, oud-rector magnificus Leidse Universiteit: “Zo’n goeie hebben wij nog nooit gehad in Leiden. In elk geval niet sinds Pieter van der Werff! Henri was er altijd: voor zijn burgers, maatschappelijke organisaties, ondernemers, universiteit met haar studenten en voor het Science park. En vergeet 3 oktober niet, we gaan hem gigantisch missen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *