’FNV-actiecomité Alrijne: “Na het klappen, nu tijd voor de flappen”

“Na het inwerken van een nieuwe collega is die vaak snel weer vertrokken, meer salaris moet ons beroep aantrekkelijker maken”, vertelt een verpleegkundige op de actiedag vorige week donderdag in het Alrijne ziekenhuis vestiging Leiderdorp. Deze actiedag was onderdeel van een landelijke actie, waar ca. 50 ziekenhuizen aan meededen. Als actievorm werd de ‘’sit in’’ gekozen omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) haar personeel ‘laat zitten’. Op 19 afdelingen werd zondagsdienst gedraaid. De actie begon ‘s morgens met het uitdelen van pamfletten aan bezoekers. Om 10 uur een koffiemoment waar veel werknemers op af kwamen. Om 13 uur sprak Gerard van Hees namens FNV: “Na het klappen is het nu tijd voor de flappen’’. Hij schetste het nijpend tekort aan arbeidskrachten waardoor de werkdruk oploopt. Ondanks de hoge inflatie biedt de NVZ slechts 13% salarisverhoging in twee jaar, dat is minder dan koopkrachtbehoud. “Dat eindbod moet van tafel”, aldus Van Hees. Ad Melkert, voorzitter van de NVZ, zegt wel verder te willen praten. “Vreemd eigenlijk als hij al een eindbod heeft gedaan”. Van Hees: ‘’De cao zal aan de onderhandelingstafel tot stand moeten komen, maar verdere problemen zullen elders opgelost moeten worden. Volgens hem zijn de zorgverzekeraars, de regering en de sector nu aan bod’’. Ook Wanne Ho van CNV voerde het woord met de leuze ‘eindbod moet van tafel’. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Alrijne, Yvonne Wilders, toonde in haar toesprak begrip voor de talrijke problemen, met name de werkdruk. De boodschap van de bonden was haar wel duidelijk, zei ze evenals het verzoek aan haar als lid van NVZ haar invloed aan te wenden om het werkgeversloon aanbod van tafel te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *