Er dreigt een huisartsentekort in Leiden omdat tegen redelijke prijzen geen praktijkruimten te koop of te huur is. Met de te verwachten bevolkingsgroei, 14.500 inwoners meer in 2030 plus een vergrijzende bevolking, anticipeerde de gemeente onvoldoende op het faciliteren van (betaalbare) huisartspraktijkruimten, verwijten huisartsen de gemeente. Door bestemmingsplan aanwijzingen met ‘maatschappelijk nut’, kan de gemeente de vestiging van huisartspraktijken (met apotheek) vergemakkelijken. En loert in Leiden ook het gevaar van landelijk opererende commerciële organisaties die winstgevende huisartsenpraktijken runnen?
door Hans Schuurman
Er zijn in Leiden 41 huisartspraktijken waar ongeveer 70 artsen werken, naar fulltimers teruggerekend 40 dokters. Bij deze 41 huisartspraktijken staan ca. 115.000 patiënten ingeschreven. Er zijn dus ca. 10.000 Leidenaren niet ingeschreven bij een huisarts. Aardig wat studenten vermoedt de gemeente, jongelui die nog bij de huisarts in hun oude woonplaats staan ingeschreven. Per fulltime Leidse arts zijn (gemiddeld) 2928 patiënten ingeschreven, dat is ruim boven de norm van de Nederlandse zorgautoriteit (2095). Geen probleem, vindt de gemeente, Leiden heeft in verhouding met andere gemeenten een hoger opleidingsniveau en er wonen veel jongeren die zelden een beroep doen op een huisarts. Dat ligt anders bij de 600 Oekraïnerse vluchtelingen die relatief vaak een beroep doen op een huisarts. Achter deze getallen zit ook een verdienmodel. Tot bijna 40% van huisarts inkomsten bestaat uit het zogenaamde inschrijftarief dat varieert in bewerkelijkheid van de patiënt. Voor een ingeschreven 65-min patiënt in het Houtkwartier is de vergoeding ca. 75 euro voor een 85-plus patiënt in de Slaaghwijk iets van 200 euro. Landelijk opererende huisartsorganisaties zijn weinig geïnteresseerd in de Slaagwijk of de Mors, maar een studentenwijkje waar de uitwonend student die zich liever door zijn moeder thuis laat verzorgen, wekt meer interesse. Houd je bij de dokter in dienst van een landelijke organisatie ook je ’eigen’ huisarts? Hét sterke punt van de huisarts nu!
Makelpunt
De gemeente schrijft aan de gemeenteraad dat om aan de vraag aan huisartsen vóór 2030 te kunnen voldoen, er 8 tot 12 fulltime dokters in Leiden bij moeten. Waar kunnen ze zich dan vestigen? Is er voor iedere bewoners een huisartspraktijk plus apotheek op 15 minuten loopafstand, zoals gewenst? De gemeente legt € 108.000 opzij binnen eigen organisatie voor studie en aanpak van de huisvestingsproblematiek, zij richt een ‘makelpunt’ in. Samen met huisartsen, zorgverzekeraar Z &Z, patiëntenverenigingen worden in dit verband niet genoemd, kijken hierop toe.
De woningbouw in Leiden is tot 2040 geconcentreerd in een zevental ‘potentiegebieden’, de Lammenschansdriehoek, de Spoorzone, het centrumgebied van Leiden Zuidwest, de zone langs de Willem de Zwijgerlaan en het gebied Entree-West. Over het ‘Zirroblok’ in de Lammenschansstrip worden nu afspraken gemaakt. De Spoorzone bestaande uit Stationsgebied, Schipholweg en Vondelkwartier zijn veel woningen gepland, maar er zijn nog weinig huisartsenpraktijken te vinden.