Wat doet die paal daar?

Waar is de forse paal voor bij de bushalte vlakbij de Kopermolen? “Die mast is door ons, de provincie Zuid-Holland, gezet en dient voor de ophanging van nieuwe schermen voor reisinformatie”, antwoordt de provincie. Wij plaatsen tussen november 2022 en de zomer van 2023 850 digitale informatieborden bij de haltes. Op deze digitale informatieborden staan vertrektijden, vertragingen, omleidingen en alternatieve routes. Op elk bord zit een drukknop of toetsenbord voor audiobegeleiding. Zo kunnen slechtzienden horen wat er op het bord staat.

Ruim 200 haltes waar nu nog geen digitaal informatiebord staat krijgen een nieuw digitaal informatiebord. Dit zijn haltes waar bijvoorbeeld veel reizigers gebruik van maken of haltes waar belangrijke voorzieningen in de buurt zijn. In totaal worden er ruim 850 nieuwe digitale informatieborden geplaatst. Samen met de digitale informatieborden langs de R net haltes, die blijven staan, komt het totaal op ruim 1.000 stuks. De technische term voor zo’n informatiebord is een DRIS-display (Dynamisch Reisinformatie Systeem).

Waarom zo’n kanjer van een mast? “Het informatiebord hangt 2,80 m van de grond. De informatie is dan goed leesbaar voor meer reizigers tegelijk en de kans op schade door vandalisme of een botsende bus kleiner”. Werkt ie op zonne-energie? Nee, deze grote informatieborden zijn niet geschikt om op zonne-energie te werken. De nieuwe schermen zijn wel een full colour Led techniek die 80% minder energie nodig heeft dan een TFT-scherm. En de schermen draaien op groene stroom, hoor.” Gaat die s ’nachts uit? “Ja, het informatiebord gaat uiterlijk een uur na vertrek van de laatste rit uit, maar de haltenaam en de klok blijven wel zichtbaar. En het scherm gaat aan één uur voor vertrek van de eerste bus”. Komt zo’n informatiescherm bij elke Leidse bushalte? “Nee, alleen op haltes met voldoende instappers. Op rustigere bushaltes komt een klein digitaal informatiebord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *