Groene Hoofdstructuur

Volgens de website ‘Waar staat je gemeente’ is 27,3 % van Leiden openbaar groen. Best veel als je bedenkt dat Leiden, na Den Haag, de meest versteende stad is van Nederland. Wethouder Ashley North (GroenLinks) wil deze groene ruimte klimaat nog meer klimaat adaptief en biodivers maken en na het succes van het Singelpark een tweede groene ring rond Leiden aanleggen. Het Plantsoen en begraafplaats Groenesteeg, behorende tot de eerste ring en zijn de verbindende schakels. Het Plantsoen werd aangelegd op de oude verdedigingswerken van onze stad in 1843 door stadsarchitect Salomon Pauw. In de hongerwinter 1944- ‘45 verdween 93% van de bomen in de kachels van de koukleumende Leidenaren. Ongeveer 20% van de bomen in huidige Plantsoen zijn nu van vóór 1944.  Die joekels overleefden WO 2 omdat zij 80 jaar geleden ook al te groot waren om met een handzaagje klein te krijgen. Begraafplaats Groenesteeg dateert van 1813 door een wet van Koning Lodewijk, het jongere broertje van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, verbood nog langer doden in de kerk te begraven vanwege de lijklucht (rijke stinkerd). De moeder van Vincent van Gogh ligt hier begraven. De speaker van de rondvaartboot die langs vaart galmt: “Hier legt de moeder van Van Gogh, zij heeft haar beide oren nog”. Ook Groenesteeg werd ontworpen door Salomon van der Paauw. Je kan er niet omheen, prominent staat daar een gigantische Beuk bij de ingang, het is de dikste boom van Zuid-Holland en de wortels zijn gewichtheffers voor grafzerken. De Groene Hoofdstructuur van de  2de ring bestaat uit bekende wegen en lanen met verbindende groenstroken zoals de Singels, Lammenschansweg, Kanaalweg en 5 Meilaan. “We gaan hiermee aan de slag, samen met vrijwilligers, aldus de groene wethouder North

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *