Witte Anjerperk ter ere van Veteranen

Op de groene middenberm van de Burggravenlaan bij de kruising Hoge Rijndijk wordt ter  ere van de (Leidse) veteranen een Witte Anjerperk aangelegd. Veteranen zijn (gewezen) militairen die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of  vredesmissies. In 2019 vroeg het Nationaal comité Veteranendag aan onder anderen de gemeente Leiden om hun plaatselijke veteranen te eren en die waardering tot uitdrukking te brengen met een Witte Anjerperk. Op de Burggravenlaan is voldoende ruimte en bovendien ligt het naast het voormalige koninklijk militair invalidenhuis. De witte anjer wordt gezien als symbool voor toewijding en doorzettingsvermogen en als ‘vrijwilligersbloem’. In de oorlog was deze witte bloem het zinnebeeld van  verzet. In Nederland heeft de witte anjer nauwe relatie met het Koningshuis. Prins Bernhard droeg al in zijn studententijd een witte anjer. Als symbool van verzet werd op 29 juni 1940, de verjaardag van Prins Bernhard, deze bloem demonstratief massaal gedragen door de Nederlanders. Onze witte anjer heeft in het Verenigd Koninkrijk als evenknie de rode ‘Poppy’ (klaproos). De opening van het Witte Anjerperk vindt plaats op vrijdag 23 juni s’middags de dag waarop de (Leidse)  veteranen geëerd worden, dat is daags voor de nationale Veteranen dag 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *