Leidse zaterdagmarkt heeft nieuwe marktkramenzetter

De firma Robin Heikens gevestigd in Delft is de nieuwe marktkraamzetter van de Leidse zaterdagmarkt in binnenstad. Hij doet het vier weken op proef en de gemeente staat open voor een overeenkomst voor onbepaalde tijd. De vorige marktzetter gaf er de brui aan vanwege onvoldoende medewerking van de gemeente.

door Hans Schuurman

Robin Heikens is een landelijk opererend bedrijf die marktkramen verhuurt en ook doet in dranghekken, bouwhekken, podiumwagens enz. enz.. Op hun site noemen zij een reeks grote opdrachtgevers zoals marathon Rotterdam en de TU Delft en anderen. Wethouder Fleur Spijker (D66) is danig opgelucht. “Het voortbestaan van de zaterdagmarkt is belangrijk voor de stad, de Leidse binnenstad en de markt horen bij elkaar”.

Op de zaterdagmarkt staan marktkramen die voor een substantieel worden gehuurd en ook ondernemers met eigen wagens. Juridisch bestaat er een huurovereenkomst tussen de marktkooplui en marktkraamverhuurder en vervult de gemeente de rol van vergunningverlener en handhaver. Maar de tomeloze ijver die de gemeente aan de dag legde om voor marktzetter vervanging te zorgen heeft wel iets te maken met een zekere mate van schuldgevoel. Aan de opzegging van de jarenlange marktzetter gingen verscheidene gesprekken vooraf waarin hij zich beklaagde over de medewerking van gemeentezijde. Bij het opzetten van de markt vond deze dienstverlener soms auto’s op de marktkraamplekken. En volgens de marktkooplui moest hij dan in een  tijdrovende procedure de gemeentelijke Boa’s handhavers bewegen het voertuig te laten wegslepen. De vorige marktzetter had daar schoon genoeg van, onvoldoende vertrouwen dat er verbetering zou komen en bedankte toen voor de eer. De komende weken begint de opbouw met de nieuwe marktzetter al op vrijdagavond. Na deze opstartfase gaan de gebruikelijke opbouwuren weer in. De gemeente deed geen mededeling over nieuwe handhavingsafspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *