Pesthuiscomplex tussen binnenstad en Bio Science Park

Het ontwerpbestemmingsplan van het Pesthuiscomplex aan de Plesmanweg ligt ter inzage. Projectontwikkelaar Citystone Groep maakt van dit monumentale pand vergader- en evenementenruimten, een foodhall, werkruimtes, hostel, hotel en een multifunctionele zaal voor kunst en cultuur. Het Pesthuiscomplex dat er nu nog donker en verlaten bij ligt, wordt een bedrijvige schakel tussen de binnenstad en het Bio Science Park worden waar het die gonst van activiteiten. Maar omwonenden zijn daar niet zo blij mee.

door Hans Schuurman


Het Pesthuiscomplex dateert uit 1655 en werd gebouwd om (arme) lijders aan deze besmettelijke ziekte (de zwarte dood) ver buiten de bewoonde wereld te houden. Het ziekenhuis deed nooit echt dienst, het was nog niet klaar toen de tweede (laatste) pestepidemie in Leiden in 1661 uitbrak. Het Pesthuis werd gebruikt als noodhospitaal, gevangenis, opvoedingsgesticht en asiel voor psychopaten en oudere Leidenaren zich ‘t wellicht herinneren, als militair museum. Tot de nieuwbouw van Naturalis was het Pesthuis via een loopbrug entreegebouw van Naturalis. Projectontwikkelaar Citystone Groep uit Amsterdam kocht het Pesthuis van de toenmalige eigenaar het Rijksvastgoed bedrijf en maakte groots plannen. Gelukkig werden de beperkt door een kritische (vorige) gemeenteraad, die voorwaarden stelde dat het gebouw een maatschappelijke en culturele functie moet krijgen en ‘t maar eens afgelopen moest zijn met een donker, leeg gebouw achter een slotgracht aan de rand van de stad. De ruime kiezel binnenplaats moest zo blijven,  en zonder overkapping plus het besloten karakter gehandhaafd. Geen tweede  hoofdingang en de waterstructuur rond het gebouw lekker handhaven zo.

Het Pesthuis aan de zijde van de Plesmanweg krijgt een multifunctionele zaal, voor congressen en culturele bijeenkomsten,  de Camus zaal een naam verwijzend naar de schrijver Albert Camus die het wereld beroemde boek ‘De Pest schreef’. Bedrijven of kantoren kunnen zich vestigen, ’t liefst is gerelateerd aan de sector Life, Science & Health. Verder een hostel, hotel, short-stay appartementen alsmede een foodhall

Foodhall

Voor de Foodhall worden lokale horeca ondernemers uitgenodigd om hier hun specialiteit aan te bieden. Er komt kantoorruimte waar ZZP’er en werkplekje kunnen huren. Het hotel wordt een beetje lux, een zogenaamd  boetiekhotel. Met de Shortstay plekken speelt men in op tijdelijke woonruimte voor expats, internationale studenten en andere woningzoekenden. De appartementen worden  samen met het hotel geëxploiteerd. Het hostel biedt slaapplekken voor backpackers, jonge gezinnen, senioren en groepen de kans om tegen een lage prijs te kunnen overnachten dichtbij Leiden Centraal Station. Omwonenden zijn minder enthousiast, zij laten via de sociale media weten niet (voldoende) door de gemeente geïnformeerd te zijn. Zij vrezen voor overlast van het bruisende Pesthuiscomplex.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt zes weken ter inzage worden gelegd tijd om bezwaren in te dienen. Van de afhandeling daarvan hangt het tijdpad af. Maar verwacht wordt dat in de loop van 2024 er bouwvakkers rondlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *